Skip to main content

Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν

Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να φτάσουν στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί από τις «άνευ προηγουμένου» βροχοπτώσεις στο βορειοδυτικό Πακιστάν, οι οποίες προκάλεσαν τουλάχιστον 800 νεκρ
Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να φτάσουν στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί από τις «άνευ προηγουμένου» βροχοπτώσεις στο βορειοδυτικό Πακιστάν, οι οποίες προκάλεσαν τουλάχιστον 800 νεκρούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι πλημμύρες έχουν πλήξει ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πολλές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες. «Δεν έχουμε συνολική εικόνα της κατάστασης εξαιτίας της διακοπής κάθε επικοινωνίας και δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τα γραφεία μας στις περιοχές Νοουσέρα, Σουάτ και Σαρσάντα», δήλωσε ο Μανουέλ Μπέσλερ από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Στην επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο, την Χαϊμπέρ Παχτούνχουα, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 800 και οι αγνοούμενοι 150, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Η Πεσαβάρ, πρωτεύουσα της περιοχής, με τρία εκατομμύρια κατοίκους έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο και τα μέσα επικοινωνίας υπολειτουργούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η πακιστανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» βροχοπτώσεις, διευκρινίζοντας πως μέσα σε 36 ώρες έπεσαν περίπου 312 χιλιοστόμετρα νερού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες Σάββατο την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων ευρώ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν.

Και στο γειτονικό Αφγανιστάν η κατάσταση είναι άσχημη. Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 65 άνθρωποι και πολλές χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

ZENITH