Skip to main content

Φόρο στις τράπεζες θέλει ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποκαλύψει σήμερα ένα σχέδιο για τη φορολόγηση περίπου πενήντα μεγάλων τραπεζών, το οποίο έχει στόχο να ανακτηθούν τα δημόσια κεφάλαια που δαπανήθηκαν για τη σταθεροποίηση του χρημα
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αποκαλύψει σήμερα ένα σχέδιο για τη φορολόγηση περίπου πενήντα μεγάλων τραπεζών, το οποίο έχει στόχο να ανακτηθούν τα δημόσια κεφάλαια που δαπανήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε καταφερθεί το Δεκέμβριο εναντίον «των καλοθρεμμένων τραπεζιτών της Ουόλ Στριτ» και αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια μιας πλειοψηφίας των συμπατριωτών του για τις οικονομικές επιδόσεις του σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα μιλήσει λίγο πριν από το μεσημέρι (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας) για το μέτρο αυτό.

Το εν λόγω μέτρο φέρει την εύγλωττη ονομασία «φόρος επί της ευθύνης για τη χρηματοπιστωτική κρίση», καθιστώντας σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά πως οι επικίνδυνες πρακτικές των τραπεζών διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην αναταραχή που παραλίγο να γονατίσει ολόκληρο το σύστημα και συνεχίζεται στην αγορά εργασίας.

Ο φόρος αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί για δέκα οικονομικά έτη ή για όσο θα είναι απαραίτητο για να αποδοθούν πλήρως τα δημόσια χρήματα που διατέθηκαν, θα επιτρέψει να ανακτηθούν περίπου 90 δις δολάρια. Θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2010-2011, που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, και θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Το οικονομικό έτος 2010-2011 θα αρχίσει τον Οκτώβριο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH