Skip to main content

Φοροδιαφεύγει ένας στους δύο συμβολαιογράφους

Οι συμβολαιογράφοι πήραν τη σκυτάλη από τους ιατρούς του Κολωνακίου, καθώς οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν ότι από τους 352 συμβολαιογράφους που ελέγχθηκαν, οι 166 βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν.
Μετά τις κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής των ιατρών του Κολωνακίου, σειρά πήραν οι συμβολαιογράφοι, καθώς οι έλεγχοι που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αποκάλυψαν ότι από τους 352  συμβολαιογράφους που ελέγχθηκαν, οι 166 βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας ανύπαρκτες δαπάνες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 12 με 19 Μαρτίου, εντοπίστηκαν συνολικά 560 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 343 αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικές, με το ποσοστό παραβατικότητας να αγγίζει το 47%.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή της φοροδιαφυγής, το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρήθηκε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου από τους 26 που ελέγχθηκαν οι 14 (ποσοστό 54%) είχαν υποπέσει σε 88 παραβάσεις, ενώ στη δεύτερη θέση της κλίμακας παραβατικότητας εντοπίζονται οι 17 συμβολαιογράφοι των Ιονίων Νήσων, στους οποίους εντοπίστηκαν 9 με παραβάσεις (παραβατικότητα 53%). Στην Αττική, όπου διενεργήθηκαν και οι περισσότεροι έλεγχοι, όπου από τους 82 συμβολαιογράφους οι 42 είχαν 85 παραβάσεις.

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, η συνηθέστερη πρακτική φοροδιαφυγής, είχε να κάνει με την αυξημένη δήλωση δαπανών, χωρίς αποδεικτικά, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να μειώσουν τον οφειλόμενο φόρο.

ZENITH