Skip to main content

Φόροι 9 δισ. ευρώ περιμένουν να... εισπραχθούν

Κι όμως η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει περί τα 9 δισ. ευρώ, αν αποφάσιζε να βάλει μια τάξη στα φορολογικά της θέματα και περιόριζε τη φοροδιαφυγή. Αυτό είναι το μήνυμα που περνάει σήμερα, μέσα
Κι όμως η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει περί τα 9 δισ. ευρώ, αν αποφάσιζε να βάλει μια τάξη στα φορολογικά της θέματα και περιόριζε τη φοροδιαφυγή. Αυτό είναι το μήνυμα που περνάει σήμερα, μέσα από έκθεση της η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο σχετικό κείμενο, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι μόνο το περιθώριο αύξησης των φορολογικών εσόδων από φυσικά πρόσωπα εκτιμάται στα 9 δισ. ευρώ και θα επαρκούσε για να καλύψει περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την περίοδο 2010 - 2014.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ενεργοποίησης του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, απλώς, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών - οι οποίες είναι παράλληλα βεβαιωμένες - ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

ZENITH