Skip to main content

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις ετοιμάζει η Ιαπωνία

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο δημόσιο χρέος, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.
Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο δημόσιο χρέος, δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, μόλις δύο ημέρες μετά τη συντριπτική ήττα της στις εκλογές για την ανάδειξη της άνω βουλής.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό, Ναότο Καν, έχασε την πλειοψηφία στο σώμα θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή των πολιτικών για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση του χρέους. Το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ), εξακολουθεί να ελέγχει την ισχυρή κάτω βουλή, αλλά πλέον χρειάζεται τη βοήθεια άλλων κομμάτων για να περάσει τα νομοσχέδια από την άνω βουλή.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι το εκλογικό ράπισμα θα μπορούσε να καταστρέψει τη συγκυρία για δημοσιονομική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής, Σατόσι Αράι, επέμεινε ότι η αύξηση του φόρου πωλήσεων, ο οποίος βρίσκεται στο 5% και είναι από τους χαμηλότερους των μεγάλων οικονομιών, εξακολουθεί να είναι αναγκαία.

Ο Καν ταλαντεύεται στην πιθανότητα διπλασιασμού του φόρου, ως μέσου για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι διπλάσιο του συνολικού μεγέθους της οικονομίας των 5 τρισ. δολαρίων. Με τον τρόπο αυτό θα αποσοβηθεί μία κρίση χρέους, καθώς αυξάνεται και το κόστος της φροντίδας για ένα πληθυσμό που ολοένα και γερνάει.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, παραδέχτηκε ότι η πρόταση του Καν ενδεχομένως θα απομάκρυνε ψηφοφόρους στην προεκλογική εκστρατεία. «Πρέπει όμως να φέρουμε εις πέρας μια λεπτομερή επανεξέταση του φορολογικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του φόρου κατανάλωσης», είπε ο υπουργός.

Το ιαπωνικό δημόσιο χρέος χρηματοδοτείται από το τεράστιο ποσό της οικογενειακής αποταμίευσης που βρίσκεται κυρίως κατατεθειμένη στο τραπεζικό σύστημα και ανακυκλώνεται στα κρατικά ομόλογα.

Αλλά οι ανησυχίες ότι ο πληθυσμός που γερνά θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ως πηγή τροφοδοσίας αυτές τις αποταμιεύσεις, αναγκάζοντας τη χώρα να στηριχτεί σε ξένους επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν το χρέος της, ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα αστάθειας στην αγορά.

Η αλλαγή καταδεικνύεται και από το ότι το επιτόκιο αποταμιεύσεων έχει πέσει περίπου στο 3%, ενώ πριν από μία δεκαετία ήταν πάνω από 10%, ενώ ο οίκος Fitch προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης.

Σε μία προσπάθεια να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο, ο Καν, ο οποίος είναι στην πρωθυπουργία μόλις ένα μήνα, έχει πει σε στενούς συνεργάτες του να ζητήσουν από το τρίτο και το τέταρτο κόμμα της βουλής, το New Komeito και το μεταρρυθμιστικό «Κόμμα Σας», να συζητήσουν για συνεργασία σε θέματα πολιτικής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσβλέπει σε επίσημο κυβερνητικό συνασπισμό στο μέλλον, κάτι που εκείνα όμως αποκλείουν.

Όμως το New Komeito, το οποίο στηρίζουν οι βουδιστές, θα μπορούσε να συμφωνήσει στη συζήτηση για το φόρο πωλήσεων, μόνο αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει την μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλειας, ενώ το «Κόμμα Σας» αρνείται κάθε συζήτηση για το φόρο πωλήσεων εάν η κυβέρνηση δεν εξετάσει τη μείωση της σπατάλης των δαπανών.

ZENITH