Skip to main content

Φουντώνει στη Γερμανία το εσωτερικό μέτωπο υπέρ του Grexit

Εντείνεται η δυσπιστία των Γερμανών πολιτικών προς την Ελλάδα, οι οποίοι παραπονιούνται για τη μέχρι στιγμής αποτυχία της να παρουσιάσει μία εκτενή λίστα προτάσεων στις διαπραγματεύσεις.

Εντείνεται η δυσπιστία των Γερμανών πολιτικών προς την Ελλάδα, οι οποίοι παραπονιούνται για τη μέχρι στιγμής αποτυχία της να παρουσιάσει μία εκτενή λίστα προτάσεων στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ατμόσφαιρα έχει επίσης δηλητηριαστεί από το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ακόμη και Γερμανοί βουλευτές που έβλεπαν με συμπάθεια την Ελλάδα, επιμένουν ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τις συνομιλίες για οικονομική στήριξη.

«Τους τελευταίους μήνες έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης» εξηγεί ο Hans Michelbach, ο επικεφαλής του CDU/CSU στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την οικονομία. «Δεν βλέπουμε καμία αξιοπιστία στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα. Έτσι, μέρα με τη μέρα χάνεται στη Γερμανία η στήριξη προς τη χώρα».

Ο Kurt Lauk, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του CDU σημείωσε ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα στηρίξει η Bundestag νέα δάνεια για την Ελλάδα».

Το Φεβρουάριο η κυβέρνηση πέρασε την ανανέωση του υφιστάμενου πακέτου, που είχε ανασταλεί λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε νέα συμφωνία που δεν θα παραβιάσει τις παραμέτρους αυτού του πακέτου, τότε η Α. Μέρκελ δεν χρειάζεται να πάρει έγκριση από το κοινοβουλευτικό της σώμα.

Η καγκελάριος και οι σύμβουλοί της όμως, γνωρίζουν καλά ότι 29 από τους 32 βουλευτές που το Φεβρουάριο ψήφισαν ενάντια στην ανανέωση της δανειακής σύμβασης, ανήκουν στο κυβερνητικό μπλοκ CDU-CSU. Ακόμη κι αν η Ελλάδα εξασφαλίσει τώρα συμφωνία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα στήριξης αργότερα φέτος, που θα απαιτεί στήριξη από την Bundestag.

Είναι γνωστό ότι η Α. Μέρκελ παρακολουθεί προσεκτικά την κοινή γνώμη. Σε δημοσκόπηση που έγινε αυτή την εβδομάδα από την ερευνητική Penn Schoen Berland, το 44% τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και μόλις 20% δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ το 36% δήλωνε αναποφάσιστο.

Δημοσίως, το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, στην αποφυγή της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Αξιωματούχοι αρνούνται ότι δουλεύουν για κάποιο Σχέδιο Β, όπως μία ελεγχόμενη χρεοκοπία που θα μπορούσε να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης ή για μία ελεγχόμενη έξοδο από το ευρώ. Οι πολιτικοί και σύμβουλοί τους όμως, είναι όλο και πιο έτοιμοι να λύσουν τους ζυγούς – ορισμένοι μάλιστα ζητούν ανοιχτά να ξεκινήσουν αυτές οι προετοιμασίες. «Πρέπει να συζητήσουμε τις επιπτώσεις επειδή σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» δήλωσε ο κ. Lauk.

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Ο Henrik Enderlein, καθηγητής οικονομικών στο Hertie School του Βερολίνου, πιστεύει πως ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί μία τακτική. «Ο Σόιμπλε είναι ο "κακός αστυνομικός". Οι τακτικές διαπραγμάτευσης που ακολουθεί μπορούν να πετύχουν μόνο εάν όλοι πιστέψουν ότι εννοεί σοβαρά πως θα πετάξει την Ελλάδα εκτός» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, αλλά τότε είναι εφικτό να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ακόμη και με τον Σόιμπλε».

ZENITH