Skip to main content

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την παράταση επιστροφής ΦΠΑ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις πληρωμές για την επιστροφή του ΦΠΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Διαμαρτύρονται ΣΒΒΕ, ΣΘΕΒ και ΕΣΕΕ. Τι δηλώνει το υπ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των επιχειρήσεων στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη δεύτερη παράταση επιστροφής ΦΠΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς αποτελεί ισχυρό χτύπημα στη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι «με τη συγκεκριμένη απόφαση συνεχίζει να επιστρέφεται το ΦΠΑ στους δικαιούχους μετά από προσωρινό έλεγχο ήσε ειδικές περιπτώσεις από τακτικό έλεγχο και δεν παγώνει η επιστροφή,όπως λανθασμένα αναφέρεται σε δημοσιεύματα».

«Στόχος είναι νααντιμετωπιστεί η καταστρατήγηση των επιστροφών φόρου χωρίς έλεγχο γιαπλαστά και εικονικά τιμολόγια σε δήθεν δικαιούχους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Ομηρία των επιχειρήσεων η παράταση επιστροφής ΦΠΑ, τονίζει ο ΣΒΒΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία χαρακτηρίζει ομηρία των επιχειρήσεων την παράταση πληρωμών στις επιστροφές ΦΠΑ, απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Αναλυτικότερα, ο ΣΒΒΕ ζητάει να εφαρμοστεί άμεσα η ΠΟΛ 1016/1.3.2010 για την άμεση εκταμίευση των επιστροφών στιςεπιχειρήσεις, στις οποίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί προσωρινός ήτακτικός έλεγχος. «Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να δοθεί η ανάσα ρευστότητας που τόσο αγωνιωδώς περιμένει η αγορά», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη, προτείνει το συμψηφισμό των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, με οφειλές των τελευταίων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς, όπως υπογραμμίζεται, «το ζήτημα της επιστροφής του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τα αυστηρά κριτήριαπίστωσης που θέτουν οι τράπεζες έχει επιτείνει το πρόβλημα ρευστότηταςτων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση».

«Η έμμεση στάση πληρωμών επιστροφών ΦΠΑ έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 πουανακοινώσατε, με τη νέα ΠΟΛ 1072/26.05.2010 σε συνέχεια της ΠΟΛ1016/1.3.2010, αποτελεί ζήτημα έντονης διαμαρτυρίας για το Σύνδεσμο καιτα μέλη μας, καθώς πιθανότατα θα έχει για τις επιχειρήσεις αλυσιδωτέςαρνητικές επιπτώσεις από την αδυναμία πληρωμών προς προμηθευτές έως τηνπιθανή χρεωκοπία τους», υπογραμμίζει ο ΣΒΒΕ, ενώ συμπληρώνει: «Σε σχετική έρευνα του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσειςτου Βορειοελλαδικού Τόξου και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέληΜαρτίου 2010, καταγράφεται ότι ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ οι οφειλέςτου ελληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις του Βορειοελλαδικού Τόξουμε μέσο χρόνο οφειλής μεταξύ 12 έως 20 μηνών».

«Η δυσμενής κατάσταση της οικονομίας έχει οδηγήσει την επιχειρηματική κοινότητα σε συγκρατημένη ανοχή στην επιβολή πλήθος μέτρων, που λαμβάνει η ελληνική πολιτεία για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και τα οποία σε κανονικές συνθήκες θα ήταν αδιανόητα», τονίζεται στην επιστολή.

ΕΣΕΕ: «Έμμεσος δανεισμός των επιχειρήσεων η παράταση επιστροφής ΦΠΑ»

Έμμεσο δανεισμό των επιχειρήσεων προς το κράτος χαρακτηρίζει τη δεύτερη παράταση της επιστροφής ΦΠΑ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία απέστειλε σήμερα δύο επιστολές προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το ζήτημα του παγώματος της επιστροφής ΦΠΑ και της παράτασης της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων προμηθευτών/πελατών, θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η απόφαση του υπουργείου για παράταση παγώματος ή καθυστέρησης επιστροφής Φ.Π.Α, αφενός μεν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, αφετέρου δε στερεί τις επιχειρήσεις από απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους κεφάλαια κίνησης, ρευστότητας και τις οδηγεί σε πηγές χρηματοδότησης με υψηλό επιτόκιο δανεισμού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε διακοπή των εργασιών τους.

Πρόθεση της ΕΣΕΕ είναι να αντιμετωπίσει από κοινού με το Υπουργείο τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας και αντιλαμβάνεται ότι η εν λόγω απόφαση είναι ουσιαστικά έμμεσος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από τις επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ επαναπροτείνει τη λύση του συμψηφισμού του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α,. το οποίο ξεπερνά το 1 δις ευρώ, με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η ΕΣΕΕ ζητά την παράταση της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων προμηθευτών / πελατών, η οποία τώρα είναι έως 25/6/2010 (παρ.26, άρθρο 19, ν. 3842/2010). Μία τέτοια πρόταση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και θα δώσει στα λογιστήρια τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας, καθώς, βάσει των προηγούμενων διατάξεων του Κ.Β.Σ, η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων γινόταν μέχρι το Σεπτέμβριο.

Για χαριστική βολή κάνει λόγο ο ΣΘΕΒ

Για χαριστική βολή στις ελληνικές επιχειρήσεις με αφορμή τη νέαπαράταση που δίνεται για το Σεπτέμβριο στην επιστροφή του ΦΠΑ κάνειλόγο ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ). Σεανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΣΘΕΒ υπογραμμίζει τα εξής: «Η πολιτική αυτή, σε μια εποχή που το πρόβλημα ρευστότητας, σε συνδυασμόκαι με τη στάση των τραπεζών, αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για τηνεπιβίωση πολλών επιχειρήσεων, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στηλειτουργία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση.

Ο ΣΘΕΒ, έχοντας ήδη θέσει το θέμα με δύο επιστολές του προς τουπουργείο Οικονομικών, στις 19 Φεβρουαρίου και 17 Μαΐου 2010,επισημαίνει για ακόμη μία φορά την επικινδυνότητά της εν λόγω απόφασης,τονίζοντας ταυτόχρονα το οξύμωρο – της πολιτείας, δηλαδή που από τημία επιδιώκει να εξέλθει από την κρίση με επενδύσεις και αύξηση τηςαπασχόλησης και από την άλλη δημιουργεί από μόνη της τέτοιου είδουςπρωτοφανείς αγκυλώσεις».

ZENITH