Skip to main content

FT: Φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες στο κυνήγι της φοροδιαφυγής!

Με «μυστικούς φοροελεγκτές» θα επιχειρήσει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, σχετικά με τη λίστα Βαρουφάκη

Με έναν ανορθόδοξο τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, επιστρατεύοντας στον ρόλο του «μυστικού φοροελεγκτή» φοιτητές, οικιακές βοηθούς, ακόμη και... τουρίστες, γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνεται στη λίστα των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. «Οι μη επαγγελματίες επιθεωρητές θα προσλαμβάνονται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμη, έκτακτη βάση (όχι μεγαλύτερη από δύο μήνες και χωρίς καμία προοπτική επαναπρόσληψης) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης και θα συμπεριφέρονται ως πελάτες, για λογαριασμό των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με ήχο και βίντεο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, η τρίτη μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στην επιστολή Βαρουφάκη προβλέπει τη «συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής», η οποία δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, προτείνουμε να συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες. Η σύνθεση του σώματος θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης».

ZENITH