Skip to main content

FT: Η βαρυχειμωνιά της ελληνικής οικονομίας

«Η ελληνική οικονομία νιώθει τον παγωμένο αέρα των μέτρων λιτότητας που επέβαλαν το ΔΝΤ και η ΕΕ», αναφέρει το καθιερωμένο τριμηνιαίο «δελτίο καιρού» των Financial Times, στο οποίο καταγράφεται η μετα
«Η ελληνική οικονομία νιώθει τον παγωμένο αέρα των μέτρων λιτότητας που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το καθιερωμένο τριμηνιαίο «δελτίο καιρού» των Financial Times, στο οποίο καταγράφεται η μεταβολή των οικονομικών συνθηκών για κάθε χώρα της Ευρώπης.

Οι Financial Times διαπιστώνουν σοβαρή διαταραχή στην ελληνική οικονομία και προειδοποιούν ότι αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσει. Σε ανάλογη κατάσταση εκτιμάται ότι βρίσκεται μόνο η οικονομία της Ισλανδίας.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις της εφημερίδας μιλούν για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3% φέτος και κατά 0,5% το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο «δελτίο καιρού» των FT, το Δεκέμβριο, διαπίστωνε ξαφνική αλλαγή στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και έντονη αβεβαιότητα. Τότε, αναμενόταν συρρίκνωση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,3% φέτος. Οι νεότερες προβλέψεις τοποθετούν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9,3% του ΑΕΠ το 2010 και στο 9,9% το 2011.

«Η απόκλιση στις επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να περιπλέξει το έργο της ΕΚΤ κατά τον ορισμό των επιτοκίων, καθώς το πτωτικό ευρώ βοηθά λιγότερο χώρες όπως η Ισπανία από ό,τι την έντονα εξαγωγική Γερμανία, και η δημοσιονομική λιτότητα θα είναι πιο αυστηρή στη Ν. Ευρώπη», εξηγεί η εφημερίδα.

Αντίθετα, προσθέτει, έξω από την Ευρωζώνη, οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ οι προοπτικές της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας έχουν βελτιωθεί αισθητά.

ZENITH