Skip to main content

FT: Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η αναμέτρηση για τον Βαρουφάκη

Μεγάλο χάσμα στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα διακρίνουν οι Financial Times, κάτι που, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οδηγεί σε δύσκολη αναμέτρηση τον Γιάννη Βαρουφάκη με τους ομολόγου

Μεγάλο χάσμα στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα διακρίνουν οι Financial Times, κάτι που, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οδηγεί σε δύσκολη αναμέτρηση τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τους ομολόγους του.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, το χάσμα των δύο πλευρών, κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, αποδείχθηκε μεγαλύτερο απ' ό,τι αναμενόταν. «Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα έφερε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης» σημειώνουν οι FT.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, «τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος». «Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα», συμπληρώνεται.

Ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πολιτική της και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας». «Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι» πρόσθεσε.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν θέσει το ζήτημα να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών, αργότερα εντός της εβδομάδας, αλλά ακόμη και μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup προϋποθέτει ότι θα υπάρξει αρκετή πρόοδος σήμερα.

Το Βερολίνο είναι ανοικτό στη μείωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και θεωρεί ότι θα ήταν δυνατό να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα.

Η Ελλάδα θέλει τη μείωσή τους στο 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ.: άλλο δημοσίευμα των Financial Times της περασμένης Παρασκευής ανάφερε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ).

ZENITH