Skip to main content

FT: Μεγαλύτερος κίνδυνος το Grexident παρά το Grexit

To Grexit μπορεί να μη συμβεί ποτέ αλλά είναι καιρός να ετοιμαζόμαστε, τονίζουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, στο οποίο προτείνει την εισαγωγή διπλού νομίσματος για την Ελλάδα.

«To Grexit μπορεί να μη συμβεί ποτέ αλλά είναι καιρός να ετοιμαζόμαστε», τονίζουν οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμά τους που υπογράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, στο οποίο ο ίδιος προτείνει την εισαγωγή διπλού νομίσματος για την Ελλάδα. Επισημαίνει, δε, πως μεγαλύτερο κίνδυνο δεν κρύβει το Grexit, αλλά το Grexident.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος κάνει λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και εκτιμά ότι οι πιθανότητες ενός «ατυχήματος» αυξάνονται σημαντικά. «Καθώς κανείς δεν ξέρει πόσες μέρες ή εβδομάδες απέχει η Αθήνα από την χρεοκοπία, το ρίσκο μιας ξαφνικής εξόδου είναι ξεκάθαρο και παρόν. Το Grexit μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά είναι καιρός να ετοιμαζόμαστε», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, επισημαίνει ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι κάτι που κάθε λογικός άνθρωπος θα απευχόταν καθώς όχι μόνο θα υπονομεύσει την γεωστρατηγική επιρροή της ΕΕ αλλά και «οικονομικά θα αποκαλύψει μια κρυμμένη αλήθεια: η νομισματική ένωση δεν είναι παρά ένα ενισχυμένο σύστημα σταθερών ισοτιμιών».

«Δεν είναι ξεκάθαρο πως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα αντιδράσει. Η νεόκοπη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να μπει σε κίνδυνο» εκτιμά στη συνέχεια ο Μινχάου, προσθέτοντας ότι για την Ελλάδα «η έξοδος μπορεί να δουλέψει μακροπρόθεσμα αν γίνει καλή διαχείριση. Βραχυπρόθεσμα, όμως, θα φέρει οικονομική μιζέρια».

Πώς, όμως, θα γίνει μια έξοδος από το ευρώ; Σύμφωνα με τον ίδιο, όχι άμεσα. «Προτεινόμενη επιλογή μου θα ήταν ένα παράλληλο νόμισμα που λειτουργεί ως μέσω συναλλαγών αλλά όχι απαραίτητα ως μέσο αποθήκευσης αξίας ή λογιστική μονάδα. Η ονομαστική του αξία θα είναι στο ευρώ. Αυτό το ψευτο-νόμισμα δεν θα είναι νόμιμό χρήμα. Η επιτυχία του εξαρτάται από το εάν ο κόσμος θα το αποδεχτεί. Ο μοναδικός του ρόλος αρχικά θα είναι να παρέχει προσωρινά ρευστότητα αν η χώρα κοπεί από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους ή προσωρινά να κλείσει τα σύνορα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια», επισημαίνει ο Μινχάου.

Καταλήγοντας, ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ένα παράλληλο νόμισμα «δεν είναι μια ελαφρά επιλογή αλλά παραμένει λιγότερο επικίνδυνη από την εναλλακτική και θα μας εξασφαλίσει έναντι του μεγαλύτερου κινδύνου, που δεν είναι το Grexit αλλά το προαναφερθέν Grexident: ένα ξαφνικό σοκ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, παγκόσμια χρηματοπιστωτική μετάδοση και πλήγμα στη φήμη της ΕΕ».

ZENITH