Skip to main content

FT: Μυστικό σχέδιο Ντράγκι για πρόκληση ασφυξίας στην Ελλάδα

Τι προβλέπει το σχέδιο του επικεφαλής της ΕΚΤ που θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός τόπος στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Μυστικό σχέδιο για να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και να προκαλέσει την απόλυτη ασφυξία επεξεργάζεται, σύμφωνα με τους Financial Times, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση βρεθεί κοινός τόπος στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, απόψε στις Βρυξέλλες και τη Δευτέρα στο Βερολίνο, προβλέπει την απαγόρευση από πλευράς ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικό χρέος.

Όπως γράφουν οι FT, αυτό θα επιτευχθεί με μια «νομικά δεσμευτική» προειδοποίηση προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων που κατέχουν.

Μια τέτοια κίνηση θα αποκόψει μια βασική πηγή χρηματοδότησης για την Αθήνα, ενώ, θα επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους Financial Times τα μέλη του ΔΣ, την Τετάρτη, συζήτησαν κατά πόσο πρέπει να κάνουν νομικά δεσμευτικές τις προειδοποιήσεις τους, ενώ, οι τελικές αποφάσεις θα δεν θα ληφθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ZENITH