Skip to main content

Φθηνότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μειωμένες μέχρι και 10% σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές στα περισσότερα είδη διατροφής που έχουν την τιμητική τους στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια, σύμφωνα με έρευνα της Voria.gr.

της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές στα περισσότερα είδη διατροφής που έχουν την τιμητική τους στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Οι έμποροι, βλέποντας την προσέλευση του κόσμου μειωμένη και τα προϊόντα τους να μένουν στα ράφια, καταφεύγουν στη μείωση των τιμών για να τονώσουν τις πωλήσεις τους.

Σύμφωνα με τον Σάκη Γκόσιο, έμπορο πουλερικών, οι τιμές στις γαλοπούλες είναι χαμηλότερες κατά 10% σε σχέση με πέρσι. «Συγκεκριμένα, οι ελληνικές άσπρες γαλοπούλες πτηνοτροφείου θα κοστίσουν στις νοικοκυρές από 5.50-7.50 ευρώ, οι αντίστοιχες εισαγωγής από 5 έως 7 ευρώ, ενώ οι ελευθέρας βοσκής θα πωλούνται από 6,5 έως 8,5 ευρώ», αναφέρει ο κ. Γκόσιος.

Παγωμένες είναι οι τιμές και στα κρέατα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Εμμανουηλίδης. Αναλυτικότερα, οι τιμές στα χοιρινά κυμαίνονται από 3 ευρώ μέχρι 10 ευρώ, ενώ στο μοσχάρι ξεκινούν από 4,5 ευρώ. «Η αγορά άρχισε να κινείται και αναμένουμε τις επόμενες μέρες να κλιμακωθεί η ζήτηση. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν θα έχουμε αύξηση του τζίρου κατά 10%, όπως και πέρυσι», τονίζει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Με πτώση των τιμών τους μέχρι και 40% προσπαθούν οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών να δελεάσουν τους καταναλωτές. «Αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τις τιμές, διότι τα προϊόντα μας έμεναν στον πάγκο. Οι λαϊκές αγορές έχουν κόσμο, ο οποίος όμως έχει περιορίσει τα ψώνια του», σημειώνει ο κ. Γιώργος Λαβιδάς, πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβιδά οι Ντομάτες Α΄κατηγορίας κοστίζουν μόνο 1 ευρώ, το λάχανο από 0,30 έως 1 ευρώ, οι τηγανιτές Κρητικές πιπεριές 1,5 ευρώ και οι μελιτζάνες 1,3 ευρώ. Μειωμένες είναι οι τιμές και στα φρούτα με τα λεμόνια να πωλούνται 1,30 ευρώ, τα αχλάδια 1 ευρώ, τα πορτοκάλια από 0,60 έως 1 ευρώ και τα μανταρίνια (κλημεντίνες) από 0,65 μέχρι 1 ευρώ.

Έρευνα ΚΕΠΚΑ για κόστος Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού

Το φετινό γιορτινό μας τραπέζι θα μας κοστίσει λιγότερο σε σχέση με πέρσι, όπως αποδεικνύει η έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ). Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που «στρώνει» το ΚΕ.Π.ΚΑ είναι για για 8-10 άτομα και περιλαμβάνει 2 κύρια πιάτα, 4 σαλάτες, 2 γλυκά, 5 είδη φρούτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου το 2008, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε από 60,50 ευρώ έως 129,80 ευρώ, ενώ το φετινό γιορτινό μας τραπέζι θα στοιχίσει από 52,51 ευρώ έως 134,22 ευρώ, δηλαδή θα κοστίσει από –13,21% έως +3,40%.


Όπως επισημαίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ, οι τιμές (κατώτερη – ανώτερη) διαφέρουν κατά πολύ και επομένως το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 155,60 % από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.

Business Story
Off

ZENITH