Skip to main content

Φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή στον Παπακωνσταντίνου

Στα μαλακά ο πρώην υπουργός Οικονομικών για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ: Καταδικάστηκε, σε βαθμό πλημμελήματος, για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου και απαλλάχθηκε για την απιστία σε βάρος του δη

Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, σχετικά με τους χειρισμούς του στη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το Ειδικό Δικαστήριο.

Το αδίκημα μετετράπη από κακούργημα σε πλημμέλημα, ενώ ο πρώην ΥΠΟΙΚ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απόπειρας απιστίας σε βάρος της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε:

- για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφων που  αφορά στην αφαίρεση των ονομάτων, την ενοχή του κατά πλειοψηφία για πλημμέλημα. Τρία μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

- για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας κρίθηκε ομόφωνα αθώος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου,  ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, καθώς, κατά το δικαστήριο, έκανε μεν την λαθροχειρία στη λίστα Λαγκάρντ και αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες), αλλά έπεσε στα μαλακά, με το αιτιολογικό ότι με την πράξη του ήθελε να προστατεύσει την πολιτική του υπόσταση και όχι να προκαλέσει οικονομική ζημία στο δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά την ποινή, η εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ενώ από την πλευρά τους οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Οικονομικών πρότειναν να του επιβληθεί το ελάχιστο της ποινής. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ έξι από τα μέλη του δικαστηρίου πρότειναν ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του για αμφότερες τις κακουργηματικές κατηγορίες, τονίζοντας ότι μόνον εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ώστε να προβεί στη διαγραφή των αρχείων που αφορούσαν τα τρία συγγενικά του πρόσωπα.

Ο ίδιος είχε από την πρώτη στιγμή επιμείνει στην αθωώτητά του, κάνοντας λόγο, κατά την απολογία του, για «στημένη ιστορία». Οι συνήγοροί του υποστηρίξει ότι ήταν παράνομη η χρήση της λίστας Λαγκάρντ ως αποδεικτικού μέσου, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και η παραλαβή της στην Ελλάδα από τις γαλλικές αρχές συνιστά κακούργημα.

ZENITH