Skip to main content

Γ. Πεταλωτής: «Η κυβέρνηση πράττει το ενδεδειγμένο»

Απαντήσεις για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ισραηλινή επιχείρηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η προσέγγιση που κάνουμε είναι συστηματική, προσεγμένη και πολύ αποτελεσματική. Αυτό που έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και που το πράττει και τώρα είναι το ενδεδειγμένο. Είναι γνωστές οι κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τα χτεσινά αιματηρά γεγονότα που ακολούθησαν την επέμβαση του Ισραήλ κατά των ακτιβιστών.

Σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, με ομολόγους του, αρχηγούς κρατών και προσωπικότητες «που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο τραγικό γεγονός», ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι «εννοείται πως καταδίκασε ο πρωθυπουργός την ενέργεια της ισραηλινής κυβέρνησης και προσπάθησε να έχει έναν συντονισμό των ενεργειών, ώστε η κατάσταση να έρθει σε πέρας με τις λιγότερες συνέπειες και ως προς τη σωματική ακεραιότητα των μελών της αποστολής, αλλά και ως προς την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ήταν κατάφωρη, όπως και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς αν προβλέπεται κλιμάκωση των ενεργειών του πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου και το υπουργείο Εξωτερικών κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.

Για το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διακοπή της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ ή σε ανάκληση του Έλληνα πρέσβη, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει συγκεκριμένη πολιτική και τακτική και πως από εκεί και πέρα η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες.

Επεσήμανε ακόμη ότι η μέριμνα της κυβέρνησης ήταν η επαφή με τα ελληνικά μέλη της αποστολής και η διάσωσή τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ βρίσκεται στο χώρο κράτησης των μελών της αποστολής, για να συντονιστεί ο επαναπατρισμός των Ελλήνων, ο οποίος, ήδη, έχει αρχίσει.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι έχουν επιστρέψει 6 μέλη της επιστολής και ότι αναμένεται με τις ενέργειες της κυβέρνησης να επιστρέψουν και τα υπόλοιπα.

Σε ερωτήσεις για το αν σκοπεύει ο Γ. Α. Παπανδρέου να επικοινωνήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου για την περίπτωση των Ελλήνων και πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν δικαστούν ορισμένα μέλη της αποστολής από το Ισραήλ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα γίνουν για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα και διαβεβαίωσε ότι η αντιμετώπιση της ελληνικής πολιτείας είναι η δέουσα και με τον δέοντα τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις.

ZENITH