Skip to main content

G7: «Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομία»

Η Γαλλία και η Βρετανία θα διαθέσουν τέσσερα δισ. δολ. υπέρ των φτωχών χωρών.
«Η παγκόσμια οικονομία σημειώνει ανάκαμψη,είναι όμως εύθραυστη», δηλώνουν οι υπουργοί οικονομικών της G7, η οποία συνεδρίασε στη Κωνσταντινούπολη. Τονίζουν, μάλιστα, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν πως «η υπερβολική αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος μπορεί να βλάψει την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν πως θα διατηρήσουν τη στενή επίβλεψη των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ κρίνουν πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία για την επίτευξη «ενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ισχυρού και σταθερού».

Σημαντική είναι η ανακοίνωση από μέρους της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ότι έχουν προγραμματίσει τη παροχή, μέσω δανείων, συνολικά τεσσάρων δισ. δολ. για την ανάκαμψη των οικονομιών των φτωχών χωρών.

«Είναι ένα περιορισμένο ποσό σε σύγκριση με τις ανάγκες που πλησιάζουν περισσότερο τα 17 δισ. δολ, αλλά πρόκειται για μια σημαντική δέσμευση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η υποστήριξη αυτή θα δοθεί με τη μορφή δύο δανείων των δύο δισ. δολ. σε δύο ειδικά ταμεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που είναι επιφορτισμένα με την χρηματοδότηση των φτωχών χωρών.

ZENITH