Skip to main content

Γαλλογερμανικές πιέσεις για κυρώσεις σε χώρες με υπερβολικό έλλειμμα

Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν μια επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά στο υπερβολικό έλλειμμα χωρών στους κόλπους της ΕΕ και κυρίως την επιβολή κυρώσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα.
Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν μια «επιτάχυνση» των διαδικασιών όσον αφορά στο υπερβολικό έλλειμμα χωρών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως την επιβολή «κυρώσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Παρίσι.

«Θίξαμε κυρίως τους μηχανισμούς ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και, για μας τους δύο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σήμερα είναι η δέσμευση των κρατών να σέβονται τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε η Λαγκάρντ έπειτα από τις διμερείς συνομιλίες που είχε με τον Σόιμπλε.

Το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει ότι το δημόσιο έλλειμμα κάθε κράτους μέλους πρέπει να ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ του, όριο που ξεπερνάει η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Κατά τις συνομιλίες τους, η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε μίλησαν επίσης για την πιθανότητα επιβολής «κυρώσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, κυρίως υπό τη μορφή ενός ποσού που θα πρέπει να καταβάλει ένα κράτος μέλος που παραβιάζει» το όριο του 3%, προσέθεσε η Γαλλίδα υπουργός.

Σύμφωνα με την ίδια, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προτεραιότητά τους τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, ιδιαίτερα με «κυρώσεις που θα είναι αποτελεσματικές και θα μπορούν να υλοποιηθούν».

Το Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν την επιβολή και «πολιτικών κυρώσεων», όπως «η αναστολή του δικαιώματος ψήφου», στα κράτη μέλη στην περίπτωση που ξεπερνούν σοβαρά και/ή επανειλλημένως το όριο του ελλείμματος που προβλέπει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ και του Σόιμπλε.

«Πολιτικές κυρώσεις, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου, θα πρέπει να επιβάλλονται στα κράτη μέλη που παραβιάζουν με σοβαρό τρόπο και/ή επανειλημμένως τις κοινές δεσμεύσεις», κρίνουν η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση στο κοινό αυτό κείμενο.

«Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να περιληφθεί σε οποιαδήποτε αναθεώρηση της Συνθήκης» της ΕΕ που μπορεί να γίνει αποδεκτή στο μέλλον, προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Εν αναμονή μιας τέτοιας αναθεώρησης «μια εναλλακτική πολιτική, χωρίς νομικό περιορισμό, θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μιας πολιτικής συμφωνίας που θα επέτρεπε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης» να αποκλείουν από ορισμένες ψηφοφορίες ένα κράτος μέλος που παραβίασε τους κανονισμούς αυτούς όσον αφορά στο έλλειμμά του.

«Μόλις υπογράψαμε κοινή επιστολή προς τον (πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν) Βαν Ρομπέι, στην οποία περιλαμβάνεται μια κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση για τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας», προσέθεσε εξάλλου η Λαγκάρντ στη συνέντευξη που παραχώρησε με τον Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε, ο πρώτος ξένος υπουργός που παρευρίσκεται σε συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, λίγο πριν από την συνάντησή του με την Λαγκάρντ, δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου πεπεισμένος ότι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η διεξαγωγή των τεστ αντοχής σε τράπεζες στην ΕΕ θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο Σόιμπλε προσέθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές δείχνουν ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη, αλλά όπως σημείωσε «ο δρόμος θα είναι μακρύς».

Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε, τέλος, ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής σε τράπεζες χωρών μελών της ΕΕ θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, όπως προγραμματιζόταν αρχικά, και όχι νωρίτερα.

ZENITH