Skip to main content

Γενναία αύξηση του ορίου χρηματοδότησης του ELA

Αύξηση του ορίου της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ενέκρινε η ΕΚΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αύξηση του ορίου της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τραπεζική πηγή.

Πλέον, το συνολικό ποσό που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού ανέρχεται στα 75,5 δισ. ευρώ, έναντι 74 δισ. της προηγούμενης εβδομάδας, και θα επανεξεταστεί σε μία εβδομάδα.

Επιπροσθέτως, στην Τράπεζα της Ελλάδος για την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει «μαξιλάρι» 2,9 δισ. ευρώ με βάση τα collateral που έχουν κατατεθεί για να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες εφόσον χρειαστεί.

Το 1,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε σήμερα η ΕΚΤ είναι υψηλότερο απ’ ό,τι στις προηγούμενες ανάλογες αποφάσεις της Κεντρικής Τραπέζης, γεγονός πιθανότατα συναφές με την αναμενόμενη μείωση των καταθέσεων από τη μεταφορά πόρων που έχουν οι φορείς της Γενικής Διεύθυνσης προς την ΕΚΤ για να γίνουν ρέπος.

ZENITH