Skip to main content

Γερμανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το short selling

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων όλων των μετοχών και των παραγώγων για το ευρώ που δεν αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των συναλλαγματικού κινδύνου από το υπουρ
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων όλων των μετοχών και των παραγώγων για το ευρώ που δεν αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των συναλλαγματικού κινδύνου από το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστόφ Στέγκμανς.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, το νομοσχέδιο έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα αρχικά πλάνα, καθώς η απαγόρευση των παραγώγων αποτελεί πλέον μία επιλογή που η κυβέρνηση «μπορεί να εφαρμόσει ανά διάταγμα, αν το απαιτεί η κατάσταση κρίσης», αναφέρει το νομοσχέδιο.

Αρχικά το νομοσχέδιο έκανε λόγο για γενική απαγόρευση όλων των παραγώγων για το ευρώ. Η αλλαγή πραγματοποιείται εν μέσω επικρίσεων ότι δεν είναι πάντα σαφές αν τα παράγωγα αποσκοπούν στην αντιστάθμιση κινδύνου. Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια της απόφασης της Γερμανίας να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις στις μετοχές 10 μεγάλων γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στα CDS των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης από τις 19 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρ, προέτρεψε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες της αναφορικά με τους κανονισμούς που αφορούν το short selling.

«Έχω ζητήσει συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να διαμορφωθεί μία κοινή στάση», είπε η Γαλλίδα υπουργός.

Επιπλέον δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Γερμανίας το Μάιο, με την οποία απαγόρευσε το «ακάλυπτο» short selling σε κάποια χρηματοοικονομικά εργαλεία, είχε περιορισμένη μόνο εφαρμογή και δεν αποτελεί γενική αρχή. Είπε ακόμα ότι δεν τίθεται ζήτημα να εγκαταλείψει η Γαλλία τους κανονισμούς που ήδη έχε θέσει σε εφαρμογή αναφορικά με το short selling σε έναν αριθμό μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

ZENITH