Skip to main content

Γερμανικές αντιδράσεις στην αύξηση του ELA

Έντονες διαφωνίες, με πρωτοστάτη τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την έγκριση των κεφαλαίων του ELA που μπορεί να αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Εντονες διαφωνίες υπάρχουν στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το εάν θα υπάρξει αύξηση ή όχι των κεφαλαίων του ELA που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν συγκαταλέγεται μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης που διαφώνησαν πλήρως με το ενδεχόμενο αύξηση των κεφαλαίων του ELA, τονίζοντας ότι έτσι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί έμμεσα το ελληνικό κράτος.

Μάλιστα, το Reuters υποστηρίζεται ότι ο Βάιντμαν υποστηρίζεται και από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες, ενώ υπάρχουν και μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ που επιθυμούν να δοθεί νέα αύξηση.

Σύμφωνα με έναν κεντρικό τραπεζίτη που μίλησε στο Reuters, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει «μικρή αύξηση» των κεφαλαίων του ELA, καθώς «η ΕΚΤ θα πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα, καθώς αυτός είναι ο ρόλος της, και όχι να «δώσει μαθήματα» στην Ελλάδα».

Πρόκειται για το τελευταίο χαρτί του εκβιασμού προς τη χώρα μας που παίζει η Γερμανία, την ώρα που κορυφώνονται οι ζυμώσεις μεταξύ του τριγώνου Αθήνας-Βρυξελλών-Βερολίνου για μία συμβιβαστική διατύπωση που θα οδηγεί σε συμφωνία για την επέκταση της χρηματοδοτικής κάλυψης της χώρας για έξι μήνες.

ZENITH