Skip to main content

Γερμανικός Τύπος για Βαρουφάκη: Ο «ποπ σταρ» των Ελλήνων οικονομολόγων προκαλεί

Εκτενή είναι και σήμερα τα ρεπορτάζ από μερίδα του γερμανικού Τύπου για τη νέα πολιτική σκηνή στη χώρα μας, με τις εφημερίδες FAZ και SZ να επικεντρώνουν στη σκιαγράφηση του νέου ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφ

Εκτενή είναι και σήμερα τα ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου για τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης στη χώρα μας, με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung να επισημαίνει πως ο Γιάννης Βαρουφάκης, νέος υπουργός Οικονομικών, «προκαλεί» με τις δηλώσεις του και καταφέρεται με «βαριά λόγια εναντίον της Γερμανίας».

Όπως αναφέρει για τον νέο τσάρο της ελληνικής οικονομίας ο αρθρογράφος, «στο τέλος η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει, απειλεί. Ο αριστερός καθηγητής Οικονομίας αποκαλεί την πολιτική λιτότητας "δημοσιονομικό waterboarding". Και (λέει) ότι η Γαλλία χορεύει με τη Γερμανία έναν "χορό του θανάτου"».

Εκτιμά, δε, ότι ακούγεται σαν απειλή αυτό που δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει η Γερμανία, πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσει». «Εννοεί προφανώς ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και οι θεσμοί είτε θα εξυπηρετήσουν την Ελλάδα με μια άφεση χρέους, είτε απλώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια χρεοκοπία της Ελλάδας», συμπληρώνει.

Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθενται πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, αλλά και αποσπάσματα από το βιβλίο του «Ο παγκόσμιος Μινώταυρος», ενώ επισημαίνεται ότι η πρώτη αντίδραση ήρθε στη Γερμανία από τον επικεφαλής της «AfD», Μπερντ Λούκε, ο οποίος, σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει τελικά να πληρώσει η Γερμανία, δήλωσε ότι «είναι αστείο, αλλά είναι πιθανόν αλήθεια», για να προσθέσει ότι δεν πρέπει να δοθεί ένα κούρεμα χρέους στην Ελλάδα και μετά η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διότι αυτό θα δημιουργούσε ανάλογες απαιτήσεις και σε άλλες χώρες.

«Ο Βαρουφάκης δεν μπορούσε να κρατηθεί όταν έμαθε ότι θα είναι υπουργός»

Αναφορά σε ενέργειες μελών της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και δη του Γιάννη Βαρουφάκη, πραγματοποιεί σήμερα και η Sueddeutsche Zeitung, η οποία κάνει λόγο για «κυβέρνηση αρχαρίων».

Σημειώνοντας ότι ο Γιάννης Δραγασάκης «είναι από τα λίγα μέλη της νέας κυβέρνησης που διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία», η εφημερίδα καταπιάνεται με τον Γιάννη Βαρουφάκη για τον οποίο αναφέρει ότι ο ίδιος επιθυμεί, όπως έχει πει, να καταστρέψει «όλες τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η ολιγαρχία», ενώ σχολιάζοντας τον Νίκο Κοτζιά τονίζει ότι είναι «παλιός κομμουνιστής».

Συνεχίζει, μάλιστα, επισημαίνοντας πως πριν ακόμη γίνει επισήμως γνωστή σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών «δεν μπορούσε πια να κρατηθεί».

«Ο 53χρονος Έλληνας ανακοίνωσε τον ορισμό του ως υπουργού Οικονομικών στο προσωπικό του ιστολόγιο.(...) Ο άνθρωπος, ο οποίος θα πρέπει σύντομα να καθίσει απέναντι από τον Γερμανό συνάδελφό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τιμά το ίματζ επαναστάτη από την πρώτη του μέρα στα καθήκοντά του», συμπληρώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει για τον νέο Έλληνα ΥΠΟΙΚ:

«Ο Βαρουφάκης, ο οποίος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ο ποπ σταρ των Ελλήνων οικονομολόγων.(...) Σε πολλές συνεντεύξεις του ο παθιασμένος ομιλητής έχει καταδικάσει τα σχέδια λιτότητας για την Ελλάδα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ως υπουργός θα καταστρέψει τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η ελληνική ολιγαρχία. Ο Βαρουφάκης έχει όμως ακόμη δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Θέλει, λοιπόν, να υποβάλει προτάσεις τις οποίες "δεν θα μπορεί να απορρίψει ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε"», τονίζει η συντάκτρια.

Τέλος, η SZ δεν παραλείπει να αναφέρει το «επεισόδιο» κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου, από την οποία απουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.



 

ZENITH