Skip to main content

Γερουλάνος: «Η Ελληνική Τηλεόραση έχει πολύ δρόμο να διαβεί»

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την ΕΡΤ και απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου.
Τη διαβεβαίωση ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, ώστε να γίνει αντικειμενική και αμερόληπτη η ειδησεογραφία στην Δημόσια Τηλεόραση, αλλά και να υπάρξει ποιοτική βελτίωση των εκπομπών και των προγραμμάτων της, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ανούσιες προεκλογικές προσπάθειες και μικροκομματικά παιχνίδια των δημόσιων καναλιών, από ανθρώπους πίσω και μπροστά από το γυαλί, για να διασυρθεί το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του, αποδίδοντάς τις σε μια «δημοσιοϋπαλληλική αγωνία να ικανοποιηθούν στενόμυαλα κομματικά αφεντικά».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος κατηγόρησε τα κρατικά κανάλια για ενορχηστρωμένη αντικομμουνιστική εκστρατεία σε βάρος του κόμματός του, ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε συγκεκριμένα παραδείγματα και όχι γενικόλογες καταγγελίες, «για να τις συζητήσουμε και να διορθώσουμε όπου γίνονται λάθη».

«Είμαι ο πρώτος που θα συμφωνούσα ότι η Ελληνική Τηλεόραση έχει πολύ δρόμο να διαβεί μέχρι να γίνει ένα κανάλι με απόλυτα αμερόληπτες ειδήσεις», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.

«Πολλές φορές κι εγώ παρακολουθώντας τη ΝΕΤ και ΕΤ 1 και πόσο μάλλον την ΕΤ3, τα προηγούμενα χρόνια, αναρωτιόμουν γιατί πληρώνω το τέλος, για να παρακολουθώ μια εντελώς ανούσια προσπάθεια του καναλιού να διασύρουν και το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του. Αναρωτιόμουν ποιοι θεωρούσαν ότι αυτό έκανε καλό στη προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμη πιο στενόχωρο από αυτό το μικροκομματικό παιχνίδι είναι και το γεγονός ότι υπηρετήθηκε όχι μόνο από ανθρώπους που δουλεύουν τις ειδήσεις πίσω από το γυαλί αλλά και μπροστά. Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών απέδειξε ότι είναι εντελώς ανούσια μια τέτοια προσπάθεια και ότι είναι περισσότερο αποτέλεσμα μιας δημοσιοϋπαλληλικής αγωνίας να ικανοποιήσουν στενόμυαλα κομματικά αφεντικά, παρά μιας ουσιώδους προσπάθειας να στηρίξει τη ΝΔ», πρόσθεσε.

Ο κ. Γερουλάνος έδωσε έμφαση στον σημαντικό ρόλο που έχει, αλλά και πρέπει να διαδραματίζει η Κρατική Τηλεόραση, η οποία κοστίζει, όπως είπε, στον Έλληνα φορολογούμενο, συμπληρώνοντας ότι «εδώ είναι και το μεγάλο διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας. Ειδικά, τώρα που η Ελληνική Τηλεόραση μπαίνει σε μια νέα εποχή με ένα νέο ΔΣ και με τη διάθεση να μπει σε έναν τέτοιο ουσιαστικό διάλογο για το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη, είναι πάρα πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαλβατζής κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν απάντησε επί της ουσίας των καταγγελιών του, ενώ υποστήριξε ότι και πολλές και πυκνές και συχνές υπήρξαν παρεμβάσεις και δραστηριότητες των κρατικών καναλιών κατά του Κομμουνιστικού κόμματος.

Στο σημείο αυτό ανέφερε σειρά «αντικομμουνιστικών προγραμμάτων και εκπομπών», προσθέτοντας ότι «η διεθνής και η ελληνική εμπειρία απέδειξαν ότι ο αντικομμουνισμός είναι ένα πολύ επικίνδυνο εργαλείο, για να χτυπά και να χειραγωγεί το εργατικό κίνημα».

Ακόμα, ανέφερε ότι και η ΕΕ έχει καθορίσει επίσημα την πολιτική της ως αντικομμουνιστική, επιδιώκοντας την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας.

«Βεβαίως η Κρατική Τηλεόραση θα μπορούσε να παίξει ένα πολύ σπουδαίο παιδαγωγικό ρόλο κι εμείς έχουμε κάνει επανειλλημένα προτάσεις», κατέληξε ο κ. Χαλβατζής.

«Θα με βρείτε παντού σύμμαχο σε οτιδήποτε θέλετε να συζητήσουμε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οφείλει να έχει η κρατική τηλεόραση», ανταπάντησε ο υπουργός Πολιτισμού και αναφέρθηκε ονομαστικά σε «πολύ καλές εκπομπές», που έχουν γίνει κατά καιρούς στην ΕΡΤ.

Ταυτόχρονα, καυτηρίασε το γεγονός ότι «η κρατική τηλεόραση εισήγαγε παιδικές εκπομπές από το εξωτερικό και μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι μέρος του παιδαγωγικού της προγράμματος ήταν κινούμενα σχέδια από το εξωτερικό».

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλες αλλαγές, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε. Σας διαβεβαιώ ότι, ως υπουργείο, έχουμε κάθε καλή διάθεση να τις κάνουμε και είμαι στη διάθεσή σας. Ελπίζω και στη δική σας συμβολή», κατέληξε ο κ. Γερουλάνος.

ZENITH