Skip to main content

ΓΓΔΕ: Έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα του 2015

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο πεδίο της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων το τρέχον έτος.

Σειρά δράσεων με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων εκπονεί για το 2015 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), όπως προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της για το τρέχον έτος.

Οι εισπρακτικοί στόχοι το 2015 είναι αυξημένοι σε σχέση με το 2014, καθώς εκτιμάται πως θα αποδόσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της διετίας 2014-2015 και ειδικότερα το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), με στοχευμένες ενέργειες για χρέη μεγάλων οφειλετών.

Επιπρόσθετα, για το 2015 καταρτίζεται σχέδιο δράσης για την επίτευξη του στόχου των εισπράξεων των δημοσίων εσόδων, το οποίο εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ΓΓΔΕ.

Στην ενίσχυση της εισπραξιμότητας θα συντελέσει, σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, και η επέκταση του υφιστάμενου Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ.& Λ.Π.), ώστε να παρέχονται άμεσα πληροφορίες στον εισπρακτικό μηχανισμό που αφορούν τραπεζικές κινήσεις, δανειακές συναλλαγές και χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Οι στόχοι που θέτει η ΓΓΔΕ στο πεδίο των εσόδων είναι:

- Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων 34,3 δισ. ευρώ από ΔΟΥ, Κέντρα Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΔΟΜΕΠ) και Κέντρα Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ).
- Εισπράξεις έναντι του «παλαιού» ληξιπροθέσμου χρέους φορολογικής διοίκησης 1,7 δισ. ευρώ (αύξηση 10% σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2014).
- Εισπραξιμότητα έναντι του «αποτελεσματικού νέου» ληξιπροθέσμου χρέους φορολογικής διοίκησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 25%1
- Συνολικό ποσό εισπράξεων της ΕΜΕΙΣ από μεγάλους οφειλέτες και από στοχευμένες δράσεις 420 εκατ. ευρώ με επιμερισμό αυτού σε ποσοστό 40% και 60% έναντι «παλαιών» και «νέων» ληξιπροθέσμων χρεών αντίστοιχα (αύξηση 20% σε σχέση με τον στόχο του 2014).
- Αύξηση της εισπραξιμότητας επί των συνολικών ληξιπροθέσμων οφειλών της Τελωνειακής Διοίκησης, κατά 5% σε σχέση με το επιτευχθέν αποτέλεσμα στις 31/12/2014.
- Εισπραξιμότητα επί των βεβαιούμενων προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και φόρων από απλές τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο σε ποσοστό άνω του 10%.
- Αύξηση των εισπράξεων από πωλήσεις οχημάτων και δικύκλων τα οποία εκποιούνται, κατά 5% σε σχέση με το 2014.
- Αύξηση εσόδων από διαχείριση λοιπών ειδών (πλην οχημάτων & δικύκλων) κατά 5% σε σχέση με το 2014.
- Αύξηση των χαρακτηρισμένων ως ανεπίδεκτων είσπραξης ληξιπροθέσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης, κατά 15% σε σχέση με τον στόχο του 2014 (3,45 δισ. ευρώ)
- Εντοπισμός και καταγραφή από την Τελωνειακή Διοίκηση των «παλαιών» ληξιπροθέσμων οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης μέχρι 31/10/15.
- Κατάρτιση ετήσιου σχεδίου δράσης για την επίτευξη του στόχου της είσπραξης δημοσίων εσόδων του ΕΣ της ΓΓΔΕ, μέχρι 30/01/2015.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η ΓΓΔΕ σχεδιάζει τις εξής δράσεις:

- Ολοκλήρωση και εφαρμογή του αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών (έως τις 31/12)
- Υλοποίηση εφαρμογής για την είσπραξη του τέλους παραμονής και πλόων (έως 31/10)
- Δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών Αναψυχής. Σύνδεση με e-περιουσιολόγιο (έως 30/06/2016)
- Εκπόνηση πλάνου διευρυμένων συμψηφισμών δημοσίου (έως 31/07)
- Υλοποίηση διαδικασίας υπολογισμού και επιβολής τόκων και προστίμων εκπροθέσμου κατά ΚΦΔ (έως 31/10/2015 και εφαρμογή από 1/1/2016)
- Σταδιακή επέκταση του συστήματος e-κατασχετηρίων «στα χέρια» πιστωτικών ιδρυμάτων (έως 31/03/2017)
- α) Επέκταση και ολοκλήρωση της διαδικασίας προγραμμάτων e-πλειστηριασμού και β) Ανάπτυξη συστήματος επίδοσης αναγγελιών με ηλεκτρονικά μέσα και απόδοσης πλειστηριασμάτων (έως 31/03/2017)
- Διερεύνηση εναλλακτικής πολιτικής ενίσχυσης εσόδων από ΦΠΑ (έως 31/12)

Εκτός από την αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων με τους επιχειρησιακούς στόχους και τις δράσεις της ΓΓΔΕ επιδιώκεται μεταξύ άλλων:

- ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,
- η ενίσχυση του φορολογικού και τελωνειακού ελεγκτικού μηχανισμού,
- η αυτοματοποιημένη συλλογή και διασταύρωση στοιχείων,
- η ενίσχυση της εκούσιας συμμόρφωσης των φορολογουμένων,
- η βελτίωση των μεθόδων και των μέτρων είσπραξης,
- η αξιοκρατική επιλογή, εξέλιξη και συνεχή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Γραμματείας,
- η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών  προς τους πολίτες,
- η δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών,
- η προστασία της δημόσιας υγείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος
- η δημιουργία αποτελεσματικότερης και πιο αξιόπιστης  φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Βασικό μέλημα, επίσης, του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, η υλοποίηση δράσεων που θα στηρίξουν τις βασικές αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας  και της συνεχούς βελτίωσης των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας, θα ενισχύσουν την εξωστρέφειά της, θα υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος.

ZENITH