Skip to main content

Για μαζικότερη φυγή κεφαλαίων προειδοποιεί ο ΣΜΕΧΑ

Τον κίνδυνο για μαζικότερη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό από την επιβολή φόρου υπεραξίας στα βραχυπρόθεσμα κέρδη από μετοχές επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ, προτείνοντας ως ύστατη λύση την καθιέρωση φόρου υπε
Ο ΣΜΕΧΑ προτείνει -ως ύστατη αλλά δικαιότερη λύση- την καθιέρωση φόρου υπεραξίας και υποαξίας, ταυτοχρόνως, για τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, ο οποίος φόρος θα υπολογίζεται μία φορά στο τέλος κάθε έτους και το συνολικό αποτέλεσμα από χρηματιστηριακές συναλλαγές θα προστίθεται στο εισόδημα ή θα αφαιρείται αναλόγως αν υπάρχουν κέρδη ή ζημίες.

 Στην περίπτωση που υπάρχει κέρδος, αυτό να προστίθεται στο συνολικό εισόδημα, αυξάνοντας το φόρο που θα καταβάλει ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που υπάρχει ζημία, αυτή θα πρέπει να αφαιρείται από το εισόδημα και να μειώνεται ο φόρος που θα καταβάλει ο φορολογούμενος. Αυτό απαιτεί η δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ: α) στο αποτέλεσμα να προσμετράται και το κόστος συναλλαγής. Η προμήθεια δηλαδή που πληρώνει ο επενδυτής για την αγορά και την πώληση μετοχών. β) η εκκαθάριση των ετήσιων πράξεων και ο υπολογισμός του κέρδους ή της ζημίας του επενδυτή να υπολογίζεται από την ΕΧΑΕ και όχι από τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Το ΣΑΤ (Σύστημα Άυλων Τίτλων) το παρακολουθεί μόνο η ΕΧΑΕ και μόνο αυτή μπορεί να δει από πού αγοράζονται και από πού πωλούνται οι μετοχές συνολικά για κάθε επενδυτή. γ) Να εφαρμόζεται η ίδια φορολογία σε Έλληνες και ξένους.

Ο ΣΜΕΧΑ επισημαίνει ότι με την επιβολή του φόρου υπεραξίας επί των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετοχών θα υπάρξει εκροή χαρτοφυλακίων μετοχών προς τράπεζες του εξωτερικού. Όπως αναφέρει, ο εν λόγω φόρος «αφήνει παράθυρα στους μεγάλους και την πληρώνουν τελικά μόνο οι μικροί.Έχει πλέον εμπεδωθεί στους επενδυτές που έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια από μετοχές, το γεγονός ότι μπορούν να τα μετακινούν στο εξωτερικό».

ZENITH