Skip to main content

Για τις 9 Ιανουαρίου αναβλήθηκε η ΓΣ της Αφοι Μεσοχωρίτη

Σε αναμονή της έγκρισης της συμφωνίας με τους πιστωτές της από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται η Αφοί Μεσοχωρίτη ΑΤΕ.
Αναβλήθηκε για 9 Ιανουαρίου, λόγω έλλειψης απαρτίας  η α’ επαναληπτική γενική συνέλευση της κατασκευαστικής εταιρίας Αφοί Μεσοχωρίτη. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης στη β’ επαναληπτική γενική συνέλευση παραμένουν τα ίδια και ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενημέρωση και έγκριση των ενεργειών της διοίκησης για την υπαγωγή της εταιρίας στις ευνοϊκές διατάξεις των άρθρων 99 και 100 του νόμου 3588/2007.

Ήδη η διοίκηση της Αφοί Μεσοχωρίτη ΑΤΕ  στο πλαίσιο της διαδικασίας συνδιαλλαγής που ορίζει ο προαναφερόμενος νόμος και με μεσολαβητή τον οικονομολόγο, υπάλληλο της ΑΤΕ κ. Φιλήμονα Ξανθόπουλο έχει ολοκληρώσει και καταθέσει τη συμφωνία που συνήψε με τους πιστωτές της και αναμένει την επικύρωσή της από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Αθανάσιος Μεσοχωρίτης δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα βγει η σχετική απόφαση. Πιθανόν να κοινοποιηθεί μέχρι τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους, σημείωσε. Ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της εταιρίας προς τις τράπεζες μετά τη συμφωνία αυτή ανέρχονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ και θεωρεί ότι σε μια διετία μπορεί να αντιμετωπισθούν.

 Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρίας για το 2008 τα δάνεια που έλαβε από τις τράπεζες ήταν 6,9 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 3,18 εκατ.ευρώ τα έλαβε από τη Eurobank και το υπόλοιπο ποσό από άλλες τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, κλπ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρίας προς τρίτους –προμηθευτές-ανέρχονταν στο ποσό των 19,992 εκατ.ευρώ για τις οποίες είχε ξεκινήσει η διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99. Επίσης κατά της εταιρίας έχουν εγερθεί αγωγές και έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής για υφιστάμενες υποχρεώσεις σε καθυστέρηση συνολικού ύψους 4,467 εκατ. ευρώ.

Για το πώς έφθασε σε τέτοιο σημείο επιδείνωσης της ρευστότητας της, μια εταιρία που δραστηριοποιείται στις κατασκευές από τη δεκαετία του 1960, η διοίκησή της το αποδίδει στους ακόλουθους παράγοντες:
-Στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου (από 45 δολ. το 2005 σε 140 δολ. το 2008) δηλαδή αύξηση 400%- με τις δραματικές συνέπειές της στις τιμές των πρώτων υλών (άσφαλτος, σίδηρος, αδρανή υλικά, κίνηση οχημάτων κλπ.) καθώς και στην πίεση του εργοδότη, του δημοσίου δηλαδή,  για την ολοκλήρωση των αναληφθέντων έργων, που δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον λειτουργίας της εταιρίας.
-Από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ο βασικότερος πελάτης της εταιρίας, το ελληνικό δημόσιο με την ευρύτερη έννοια, παρουσίασε αρρυθμία εντονότερη της συνήθους στις πληρωμές του και αυτό ήταν η απαρχή ενός κύκλου προβλημάτων με αποτέλεσμα να σφραγιστούν οι πρώτες επιταγές στην μακρόχρονη πορεία της εταιρίας.
-Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2008 δυσκόλεψε τις
προσπάθειες χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και επιδείνωσε τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, με αποκορύφωμα την άρνηση των τραπεζών να προβούν σε χρηματοδότηση προς την εταιρία  παρά την παροχή εξασφάλισης και την εκχώρηση υπογεγραμμένης πιστοποίησης.

ZENITH