Skip to main content

Για ξέπλυμα της υπεξαίρεσης κατηγορούνται 11 υπάλληλοι του δ.Θεσσαλονίκης

Νέα ποινική δίωξη: Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος κατά τη διάρκεια της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ.ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Να ασκηθεί ποινική δίωξη για "νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες" εις βάρος 11 υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθορά Αργύρης Δημόπουλος. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, την χρονική περίοδο 2000- 2008, κατά τη διάρκεια της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ.ευρώ από τον πρώην διαχειριστή του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη.

Σχετική αναφορά υπέβαλε η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Χριστίνα Καπαμά, με βάση την κατάθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά. Η τελευταία  διενήργησε την έρευνα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στην κατοχή των συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι προϊόν υπεξαίρεσης από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Κάποιοι απ' τους 11 υπαλλήλους αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που καταδίκασε τον Π. Σαξώνη, τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια και τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, σε πρώτο βαθμό, για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την  έρευνα, εις βάρος των υπαλλήλων προέκυψαν ενδείξεις ενοχής για  ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών εντοπίστηκαν αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος και του χρηματιστηρίου, όπως κατέθεσε  οικονομική επιθεωρήτρια.

Συγκεκριμένα κατείχαν: 416.000 ευρώ, η προϊσταμένη του τμήματος εσόδων. 240.000 ευρώ , ο υπάλληλος γραμματείας της ταμειακής υπηρεσίας. 220.000 ευρώ , ο προϊστάμενος του τμήματος προμηθειών. 143.000 ευρώ, η προϊσταμένη του λογιστηρίου. 130.000 ευρώ , η προϊσταμένη του τμήματος εκκαθάρισης δαπανών και μετέπειτα προϊσταμένη της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών.

125.000 ευρώ , ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας. 125.000 ευρώ , ο προϊστάμενος του τμήματος εσόδων. 125.000 ευρώ , ο υπάλληλος της διεύθυνσης Οργάνωσης και Μεθόδων. 110.000 ευρώ ,ο προϊστάμενος του τμήματος μισθοδοσίας.  75.000 ευρώ , ο προϊστάμενος του τμήματος εκκαθάρισης μισθοδοσίας. 55.000 ευρώ, η υπάλληλος του τμήματος μισθοδοσίας.

Οι παραπάνω δεν έδωσαν πειστικές εξηγήσεις και φέρονται ότι έπαιρναν παράνομα χρήματα την χρονική περίοδο  2000 - 2008 που συμπίπτει χρονικά με την περίοδο της  υπεξαίρεσης ,από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την κα Τσεμπερά , οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι , λόγω της υπηρεσιακής τους θέσης, μπορούσαν να αντιληφθούν την υπεξαίρεση από τον Π. Σαξώνη.

Παράλληλα , ο  εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθορά Αργύρης Δημόπουλος ενέκρινε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για άλλους 5 υπαλλήλους για τους οποίους δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία καθώς κατείχαν δικαιολογημένα χρηματικά ποσά κάτω των 50.000 ευρώ.

Ανάμεσα σ' αυτούς είναι και ο πρώην διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας που απαλλάχθηκε  για την υπόθεση της  υπεξαίρεσης από το δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η έρευνα για το "ξέπλυμα" ξεκίνησε, τον Απρίλιο του 2008, με παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρου Τσόγκα προς το Σώμα των Οικονομικών Επιθεωρητών προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της "νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες". Αυτό έγινε  μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για την υπεξαίρεση στο ταμείου του δήμου Θεσσαλονίκης.   

ZENITH