Skip to main content

Γιατί δεν συνεδριάζει το Συμβούλιο Αρχηγών

Πόσο πιθανό είναι να καθίσουν αύριο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών; Υπό τις παρούσες συνθήκες, ελάχιστα.
Πόσο πιθανό είναι να καθίσουν αύριο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών; Υπό τις παρούσες συνθήκες, ελάχιστα. Χθες, δεν τα κατάφεραν και κάποιες μικρές πιθανότητες που υπήρχαν για σήμερα εξανεμίζονται. Κι αυτό γιατί, όπως διαμηνύεται τις τελευταίες ώρες από τα αρμόδια κομματικά επιτελεία, στο σύνολό τους οι πολιτικοί σχηματισμοί της αντιπολίτευσης, ο καθένας για τους λόγους του, απορρίπτει την ιδέα.
 
Στη ΝΔ, για παράδειγμα, όπου είχαν ζητήσει πρώτοι τη σύγκληση του Συμβουλίου, τώρα αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα πάνε, γιατί θα συνεδριάσει «κατόπιν εορτής». Δηλαδή, αφού έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα. «Ζητούμενο θα ήταν μέσα στη Σύνοδο να τα συζητήσουμε, κι αν είναι δυνατό να συν αποφασίσουμε, σε κάποιο βαθμό, για το περιεχόμενό τους. Τώρα, αυτό το οποίο μας ζητούν είναι απλώς να συνυπογράψουμε, πράγμα το οποίο είναι αντικειμενικά δύσκολο να αποδεχθούμε», επισημαίνεται από τη Ρηγίλλης, όπου, όμως, και πάλι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Αντιθέτως ξεκάθαρο αρνητικό σε αυτήν την προοπτική είναι το ΚΚΕ, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους διεργασίες. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζεται από τον Περισσό, το ΚΚΕ δεν είδε ούτε την τρόικα των ελεγκτών, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κόμματα.

Τέλος, υπό διερεύνηση τελούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ η τελική στάση που θα τηρούσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, αν και το πιθανότερο ήταν πως τελικά θα απαντούσαν αρνητικά στην πρόσκληση, γεγονός το οποίο, πέραν όλων των άλλων, προκαλεί κι έναν καλυμμένο εκνευρισμό ακόμη και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

ZENITH