Skip to main content

Γιατί δεν υπάρχουν ούτε Ρώσοι ούτε Κινέζοι

Πολλοί στην κυβέρνηση υποστηρίζουν και σήμερα ότι «το πρόβλημα μας θα το λύσουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι», μια προσδοκία που ωστόσο μέχρι στιγμής διαψεύδεται.

Ακόμα και σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι – και εντός της κυβέρνησης – που είναι πεπεισμένοι ότι «το πρόβλημά μας θα το λύσουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι». Αρκεί, όπως λένε, να περιμένουμε λίγο. Ωστόσο, στη πράξη, όλα δείχνουν ότι μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ. Κι αυτό γιατί, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζονται, οι Ρώσοι επιμένουν να μην στέλνουν ούτε ...ρούβλι, παρά τις φήμες για συμφωνία πίσω από τις πόρτες.

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα μόνο σε μια περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα: αν αποχωρήσει συνολικά από την Ευρωπαική Ενωση (και όχι μόνο από την Ευρωζώνη). Οι Ρώσοι βλέπουν την ελληνική περίπτωση μόνο γεωστρατηγικά και ...διαλυτικά για την Ευρώπη. Αλλά και πάλι, όπως σπεύδουν να προσθέσουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ρωσική κυβέρνηση – ακόμα και σε αυτή την ακραία περίπτωση – θα σπεύσει προς βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της χώρας συνολικά. Κι αυτό για έναν πολύ πρακτικό λόγο: η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας είναι εξαιρετικά κακή και τα αποθεματικά της στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Κίνας. Εκεί διαθέσιμα υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση να επενδυθούν κάπου όπου δεν υπάρχει διασφαλισμένο αύριο. Το μόνο που γίνεται είναι μικρές συμμετοχές σε μικρές εκδόσεις, από μεμονομένους επενδυτές. Για παράδειγμα, με κάτι λιγότερο από 100 εκατ ευρώ, συμμετείχε στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων ένα κινέζικο fund. Είναι το ίδιο που είχε κάνει ανάλογη κίνηση και πριν από 20 μέρες. Κυβερνητικές πηγές, όμως που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επιμένουν ότι οι τοποθετήσεις αυτές δεν είναι μέρος γενικότερου σχεδίου.

ZENITH