Skip to main content

Γιατί είναι κρίσιμη η 1η Μαρτίου για τις τράπεζες

Θα μπορούσε υπό μία έννοια να θεωρηθεί και ως "σημείο μηδέν" για τις επικείμενες τραπεζικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Θα μπορούσε υπό μία έννοια να θεωρηθεί και ως "σημείο μηδέν" για τις επικείμενες τραπεζικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Ο λόγος αφορά στην 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγουν τα λεγόμενα "ομόλογα Αλογοσκούφη", τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ. Τι είναι αυτά τα ομόλογα;

Πρόκειται για τίτλους του ελληνικού δημοσίου, που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 1998, επί υπουργίας Αλογοσκούφη στο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγήσει κατ' αυτόν τον τρόπο ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας.

Ανάλογες αγορές ομολόγων είχαν γίνει τότε σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς ήταν μια συνολική παρέμβαση της ΕΚΤ.

Τα ομόλογα αυτά έληξαν πριν από αρκετό καιρό, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα δόθηκαν δύο παρατάσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κατά τόπους χρηματοπιστωτικές αρχές. Έφτασε όμως η ώρα της κρίσης και απ' ό,τι όλα δείχνουν στην πιο ακατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν 25 δισ ευρώ, για να πληρώσουν το "χρέος" τους στην ΕΚΤ. Κι όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να τακτοποιηθεί στην παρούσα φάση και υπό αυτές τις συνθήκες.

Γι αυτό και η λύση του ELA διαφαίνεται στον ορίζοντα σαν μονόδρομος, καθώς μόνο έτσι μπορούν για να βρεθούν αυτά τα κεφάλαια και να τακτοποιήσουν οι τράπεζες τις υποχρεώσεις τους, σε ένα περιβάλλον χωρίς ρευστότητα...

ZENITH