Skip to main content

Γιατί «ένοχος» και γιατί «αθώος» ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Το σκεπτικό του δευτεροβάθμιου Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: Οι κρίσεις των δικαστών περί αθώωσης και ενοχής των Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Αίτηση αναίρεσης ετοιμάζεται να υποβάλλει στον Άρειο Πάγο η υπεράσπιση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, μετά την καθαρογραφή της καταδικαστικής απόφασης από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (3-2) και ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών, στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος για συνέργεια στην υπεξαίρεση του  Παναγιώτη Σαξώνη έχει δικαίωμα να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο, μέσα σε χρονικό διάστημα 20 ημερών-δηλαδή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Η αίτηση αναίρεσης αφορά νομικά ζητήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Η Voria.gr εξασφάλισε τα πρακτικά και την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου - που αριθμεί περί τις 2000 σελίδες- και παρουσιάζει σήμερα το σκεπτικό των δικαστών που ψήφισαν υπέρ της ενοχής και υπέρ της αθώωσης  του Β. Παπαγεωργόπουλου, αλλά και του στενού του συνεργάτη, πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια. Ο τελευταίος καταδικάστηκε με ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών.

Περί ενοχής
Η πλειοψηφία του δικαστηρίου (ο πρόεδρος Παναγιώτης Κατσιρούμπας, οι εφέτες Μαρία Τσιλιγκαρίδου και Βασίλειος Τσιούρδας) για το σχηματισμό της κρίσης τους δεν στηρίχθηκαν μόνο στην απολογία του Παναγιώτη Σαξώνη, που κατονόμασε ως συνεργούς του τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια, αλλά, όπως αναφέρεται, και σε  αποδεικτικά στοιχεία. Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ύπαρξη του κοινού λογαριασμού, στην Τράπεζα Κύπρου, μεταξύ των Μιχαήλ Λεμούσια και Βασιλείου  Παπαγεωργόπουλου, που ανοίχθηκε στις 23/8/ 1999. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, η χρονική συχνότητα και τα σύνολα των ποσών των καταθέσεων μαρτυρούν καταφανώς ότι τα κατατιθέμενα προέρχονται από κάποια πηγή που παραδίδει στο Μ. Λεμούσια μεγάλες χρηματικές ποσότητες κατά διαστήματα. Η πηγή αυτή ήταν ο Παναγιώτης Σαξώνης.

Οι κατηγορούμενοι Β. Παπαγεωργόπουλος και Μ. Λεμούσιας ισχυρίσθηκαν ότι τα ποσά προέρχονταν από  χρηματικές καταβολές των  υποψηφίων του συνδυασμού "Αναγέννηση" κατά τις εκλογές του 1998 και ποσοστά από τις αντιμισθίες  όσων εκλεγέντων κατά τις εκλογές συμβούλων διορίσθηκαν σε θέσεις αντιδημάρχων. Ωστόσο, κάποιο  βιβλίο που τηρήθηκε για τη συλλογή και είσπραξη τόσο μεγάλων χορηγιών ή κάποιο άλλο  παραστατικό έγγραφο δεν προσκομίσθηκε στο δικαστήριο.

Το άνοιγμα παραταξιακού λογαριασμού πραγματοποιήθηκε 10 μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 και απενεργοποιήθηκε 15  μήνες πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Παραμονές των δημοτικών εκλογών  του 2002 το κόμμα της ΝΔ κατέθεσε χορηγία 115.000 ευρώ υπέρ του συνδυασμού της «Αναγέννηση», ενώ η κατάθεση δεν έγινε στον λογαριασμό της τράπεζας Κύπρου αλλά στον ατομικό λογαριασμό του Μιχαήλ Λεμούσια στην Εθνική Τράπεζα.

Ο Μιχαήλ Λεμούσιας υποστήριξε ότι το 2002  τα χρήματα του κοινού λογαριασμού με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στην τράπεζα Κύπρου, που αναλήφθηκαν σταδιακά, επενδύθηκαν δήθεν στο χρηματιστήριο, ώστε έτσι να αυξηθούν αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι από το Σεπτέμβριο του 1999 έχει αρχίσει η κατάρρευση του χρηματιστηρίου.

Όταν το 2001 το ύψος των υπεξαιρεθέντων  άρχισε να αυξάνεται, με αντίστοιχη αύξηση του μεριδίου που λάμβαναν οι κατηγορούμενοι, ο λογαριασμός απενεργοποιήθηκε. Λίγο αργότερα (21.1.2002) ο Λεμούσιας μίσθωσε θυρίδα σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, προς διαφύλαξη του μεριδίου των υπεξαιρεθέντων που λάμβανε από τον Σαξώνη.

Η απόλυτη ταύτιση των δύο  κατηγορουμένων (Μ. Λεμούσια – Β.  Παπαγεωργόπουλου) ενισχύει περαιτέρω, κατά την γνώμη της πλειοψηφίας, την κρίση για τη γνώση και συμμετοχή αμφοτέρων στις υπεξαιρέσεις Σαξώνη, καθώς και φόβο από πλευράς Παπαγεωργόπουλου των αποκαλύψεων σε βάρος του, εκ μέρους του γενικού γραμματέα.

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης θέλοντας να αποφύγει οποιαδήποτε ένδειξη ή και απόδειξη που τον συνδέει γενικότερα με την οικονομική διαχείριση και ειδικότερα με τον Σαξώνη, ανέφερε στο ακροατήριο ότι είχε εκχωρήσει δικαιώματα στους αντιδημάρχους Οικονομικών, ότι πρωτοείδε τον Σαξώνη στο Δικαστήριο και ότι  δεν γνώριζε ότι εξακολουθούσε να παίρνει χρήματα.

Όταν δημοσιοποιήθηκε η υπεξαίρεση, τον Φεβρουάριο του 2008, ο Β. Παπαγεωργόπουλος προσωπικά διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος του Σαξώνη, από τον πειθαρχικό του προϊστάμενο και όχι από τον αντιδήμαρχο οικονομικών, όπως θα έπρεπε αν είχε μεταβιβασθεί η σχετική αρμοδιότητα ελέγχου. Επίσης, κατά την ακροαματική διαδικασία προσκομίστηκαν φωτογραφίες που έδειχαν ότι ο πρώην δήμαρχος  διασκέδαζε με φιλική του παρέα σε κέντρο διασκεδάσεως που διηύθυνε ο Σαξώνης.

Περί Αθώωσης
Κατά τη μειοψηφούσα γνώμη (εφέτες Άννα Πελεκούδα και Βασιλική Πούρα), αποδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής πραγματικά γεγονότα:

Ο κατηγορούμενος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκλεγείς ως 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το 1998, όρισε υπεύθυνο για τη διαχείριση των εκλογικών δαπανών του συνδυασμού "Αναγέννηση" τον γ. γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια. Επίσης, επέλεξε για την θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών, πρόσωπα στερούμενα μεν ειδικών επιστημονικών γνώσεων στα οικονομικά  θέματα, αλλά πληρούνται τα εχέγγυα της εντιμότητάς.

Συγκεκριμένα: Τους στρατηγούς ε.α. Αναστάσιο Γερογιάννη, Θεόδωρο Αθανάσαρο και τους επιχειρηματίες Απόστολο Τσουρέκα, Μιχαήλ Ζορπίδη και Νικόλαο Μακραντωνάκη, ιατρού-χειρουργού, στους οποίους  μεταβίβασε, ανά διετία, με αντίστοιχες αποφάσεις όλες τις αρμοδιότητες του για την υπογραφή χρηματικών ενταλμάτων , τις αποδόσεις υπέρ τρίτων κρατήσεων κ.α.

 Ο τότε δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ο οποίος δεν είχε πρακτικά και λειτουργικά ανάμειξη στην οικονομική διαχείριση του Δήμου, καθ’ όλην την διάρκεια της θητείας του και μέχρι την 18/2/2008, είχε την βεβαιότητα ότι η ταμειακή υπηρεσία λειτουργεί άριστα διότι:

-Ο δήμος υπαγόταν  εις τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ουδεμία είχε καταγραφεί πλημμέλεια εις την οικονομική διαχείριση.
Το 2006 εκοινοποιηθεί στον τότε δήμαρχο σχετικό πόρισμα για έλεγχο στην χρήση του έτους 2000 και δεν προέκυψε καμία χρηματική έλλειψη ή λογιστική ανωμαλία στους λογαριασμούς της διαχείρισης του Δήμου ενώ ο Π. Σαξώνης υπεξαιρούσε από το έτος 1993 μέχρι το τέλος έτους 2007 με την μέθοδο της πλαστογραφήσεως των παραστατικών.

-Ο δήμος υπαγόταν εις τον φορολογικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών από την Θ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης. Από τον ειδικευμένο ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών διενεργήθηκε το έτος 2003 έλεγχος για ΦΠΑ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους και δεν υπήρξε όχληση –παρατήρηση-καταλογισμός εις βάρος του Δήμου, ούτε επισημάνθηκε παρατυπία εις την λειτουργία της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

-Ο δήμος υπαγόταν  στον ετήσιο έλεγχο των Ορκωτών Λογιστών και κατ’ έτος πραγματοποιείτο ¨εξονυχιστικός¨ έλεγχος  εις τα οικονομικά του Δήμου από Ορκωτούς Λογιστές, οι οποίοι επελέγοντο με δημόσιο τακτικό διαγωνισμό. Δεν εντοπίστηκε καμία παρατυπία .

- Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. –στην οποία ήταν εποπτεύουσα η Οικονομική Επιθεωρήτρια- παρέδιδε κάθε μήνα εις τον Δήμο φορολογική ενημερότητα, επιβεβαιώνοντας την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και την απόδοση των κρατήσεων υπέρ τρίτων φόρων κ.λ.π., ενώ δεν υπήρξε όχληση από κανένα ασφαλιστικό ταμείο .

- Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ασκούσε, κατά το νόμο, έλεγχο νομιμότητος στις πράξεις και αποφάσεις του Δήμου και ουδέποτε παρατήρησε ή επεσήμανε πλημμέλεια στην λειτουργία της Ταμειακής Υπηρεσίας.Παράλληλα ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε αναθέσει την παροχή λογιστικών υπηρεσιών εφαρμογής και υποστήριξης του διπλογραφικού συστήματος στην εταιρεία «Ορθολογισμός ΕΠΕ».

Οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί τηρήθηκαν προς εξυπηρέτηση και κάλυψη των εξόδων δύο προεκλογικών περιόδων του κατηγορουμένου επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού και ουδεμία σχέση έχουν με τα τεράστια ποσά της κακουργηματικής υπεξαίρεσης  από τον συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Π. Σαξώνη . Ο τελευταίος υπεξαιρούσε αμύθητα ποσά κατά την πενταετίαν 2001-2006 και στους λογαριασμούς ουδεμία κίνηση σημειώθηκε.

Ο Σαξώνης

Ο Παναγιωτης Σαξώνης καταδικάστηκε με ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Από τον Απρίλιο 1999 έως 31/12 /2007 διαχειρίστηκε μετρητά 21,1 εκατ. ευρώ και υπεξαίρεσε συνολικά 17,9 εκατ. ευρώ (6,1 δις δραχμές) , που αντιστοιχεί σε ποσοστό 84,8%, προκαλώντας ανάλογη ζημιά στο δήμο Θεσσαλονίκης που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Στην απόφαση αναφέρεται ότι: Το συνολικά υπεξαιρεθέν ποσό, συγκρινόμενο με την αντιστοιχία του σε σχέση με τις εισοδηματικές δυνατότητας ενός μέσου δημοσίου υπαλλήλου της περιόδου αυτής (1999-2007), αν γίνει δεκτό ότι τα καθαρά έσοδα ενός τέτοιου υπαλλήλου ήταν κατά μέσο όρο 1000 ευρώ το μήνα (12.000 ευρώ το έτος), ισοδυναμεί με έσοδα υπαλληλικής εργασίας 1.497 ετών!

ZENITH