Skip to main content

Γιατί η ΕΚΤ πήρε τα λεφτά και ...έφυγε

Πώς το σχέδιο για τη δημιουργία μίας ελληνικής bad bank φαίνεται να καταλήγει στις καλένδες.

Το σχέδιο ήταν εξ αρχής απλό και εν πολλοίς γνωστό: Η κυβέρνηση θα έφτιαχνε μια κακή τράπεζα (bad bank) και αυτή θα αναλαμβάνε να ξεκαθαρίσει τα κόκκινα δάνεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με τι λεφτά; Κυρίως, με το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο υπολογιζόταν στα 11,5 δις ευρώ και κάποιες από τις προβλέψεις των ίδιων των τραπεζών.

Φαίνεται, όμως, ότι ναυαγεί, πριν καλά – καλά ξεκινήσει. Ο λόγος; «Ξεχάστε τα λεφτά του Ταμείου». Αυτό είναι, με δύο λόγια το πνεύμα της επιστολής που έστειλε η διοικήση του ΤΧΣ στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, προειδοποιώντας τον ότι δεν μπορεί να υπολογίζει τελικά στο «μαξιλάρι» των 11,5 δις ευρώ, για την σχεδιαζόμενη bad bank. Και κάπως έτσι, το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, απομακρύνεται.

Ετσι λύνεται και η απορία, για ποιο λόγο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έσπευσε να απομακρύνει αυτά τα λεφτά από την Ελλάδα, στέλνοντας τα στον EFSF. Οπως προκύπτει εκ των υστέρων, ήταν πολλοί, τελικά, αυτοί που τα επιβουλεύονταν, για διάφορους λόγους. Γι' αυτό και η Φρανκφούρτη τα απέσυρε, για να τα σιγουρέψει...

ZENITH