Skip to main content

Γιατί η σημερινή είναι η κρισιμότερη όλων των «μαχών»

Με το βλέμμα στα μόνιτορ, για να μετρήσουν τις αντιδράσεις των αγορών κατά τη σημερινή έκδοση των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, βρίσκονται από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών.
Με το βλέμμα στα μόνιτορ, για να μετρήσουν τις αντιδράσεις των αγορών κατά τη σημερινή έκδοση των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, βρίσκονται από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Το τεστ θεωρείται και είναι πολύ κρίσιμο, καθώς από τη συμμετοχή των επενδυτών στη διαδικασία, από το βαθμό υπερκάλυψής της, αλλά κι από το επιτόκιο στο οποίο θα διαμορφωθεί η έκδοση, θα εξαρτηθούν πολλά. Ενδεχομένως, ακόμα κι αυτός ο χρόνος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν πάρει, ήδη, το μήνυμα ότι μια λάθος κίνηση κι ένας λάθος υπολογισμός της κατάστασης μπορεί να επαναφέρει τα spreads στα προ του Σαββατοκύριακου επίπεδα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς.

Καταρχήν, η κυβέρνηση, γιατί θα αναγκασθεί να ενεργοποιήσει διαδικασίες τις οποίες προγραμματίζει για αργότερα, αν κι εφόσον χρειασθεί. Κατά δεύτερον, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, που δεν επιθυμούν να δουν το ευρώ να υποχωρεί εκ νέου έναντι του δολαρίου, μετά τη σημαντική ανάκαμψη των τελευταίων δύο 24ώρων. Και τέλος τους «φυσικούς» συμμάχους της Ελλάδας, σε αυτή την περίπτωση, που δεν είναι άλλοι από τους Ισπανούς και τους Γάλλους, οι οποίοι ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με τη Γερμανία για να «περάσει» το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Στην Αθήνα έχουν προ πολλού αντιληφθεί ότι δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια λάθους...

ZENITH