Skip to main content

Γιατί κινδυνεύουν με αφελληνισμό οι τράπεζές μας

Το ενδεχόμενο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας της πολύ χαμηλής αποτίμησης των μετοχών τους στο χρηματιστήριο, φοβούνται πλέον και οι ίδιοι οι τραπεζίτες.
Το ενδεχόμενο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας της πολύ χαμηλής αποτίμησης των μετοχών τους στο χρηματιστήριο, φοβούνται πλέον και οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Και μπορεί έως πρόσφατα αυτή την αγωνία τους να την ψιθύριζαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, όμως τα τελευταία 24ωρα προχωρούν σε δημοσιοποίηση της, αφού ομιλούν ανοικτά για το θέμα.

 Είναι ενδεικτική η παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος, προχθές, σε ομιλία του την αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, όταν ερωτήθηκε σχετικά. Γεγονός αποτελεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις τράπεζες στο ταμπλό του χρηματιστηρίου που στοιχίζουν λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε κάποιος να τρίτος να τις αποκτήσει όλες με μια απλή κίνηση, αρκεί να διέθετε μια στοιχειώδη ρευστότητα.

 Το γεγονός δεν ξεφεύγει της προσοχής κανενός και ιδιαιτέρως των τραπεζικών διοικήσεων και βεβαίως του υπουργείου Οικονομικών. Ο φόβος μήπως επαναληφθεί και στην Ελλάδα ό,τι συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες, όπου παρενέβη το ΔΝΤ, είναι πλέον ορατός. Τι συνέβη σε αυτές τις περιπτώσεις; Οι τράπεζες αυτών των χωρών έγιναν στόχος ξένων και πολλές από αυτές άλλαξαν μητρικό όμιλο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Τουρκίας. Όταν πέρασε υπό τη σκέπη του ΔΝΤ, είδε τις τράπεζές της να αλλάζουν χέρια, η μια μετά την άλλη. Τότε ήταν που η Εθνική εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Finansbank.

ZENITH