Skip to main content

Γιατί το 2012 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας

Μόλις 12 μήνες περιθώριο δίνουν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον στην Ελλάδα για να αποκαταστήσει την καλή της φήμη στο εξωτερικό και να επανακάμψει στις διεθνείς αγορές, για να δανεισθεί κεφάλαια και να αποπ
Μόλις 12 μήνες περιθώριο δίνουν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον στην Ελλάδα για να αποκαταστήσει την καλή της φήμη στο εξωτερικό και να επανακάμψει στις διεθνείς αγορές, για να δανεισθεί κεφάλαια και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα δάνεια της.

Σύμφωνα με μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος του Μνημονίου που υπογράφηκε από τις δύο πλευρές, του χρόνου, τέτοιο καιρό, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υπολογίζει αποκλειστικά στην βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ και κατ΄επέκταση στο αποθεματικό ταμείο των 110 δισ. ευρώ, για να τακτοποιήσει τους ομολογιούχους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μέρος του δανεισμού θα πρέπει να βγει και να το αναζητήσει από την ελεύθερη αγορά, η οποία, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει πεισθεί ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει κανονικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης» κι άρα «έχει διαφύγει τον κίνδυνο της πτώχευσης». Στην ουσία, το πραγματικό περιθώριο που μας δίνεται είναι έως το τέλος του 2011. Οπότε, η «ώρα μηδέν» για την ελληνική οικονομία και την χώρα εν γένει θα είναι το 2012.

Γι΄ αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών, «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα» και επιθυμούν από τώρα να αρχίσουν να μετρούν τις δυνάμεις τους στις ελεύθερες αγορές. Έστω και υπό καθεστώς προστασίας. Και γι΄ αυτό, ενδεχομένως κι αυτό το μήνα, να γίνει έκδοση εντόκων γραμματίων, χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ.

ZENITH