Skip to main content

Γιατί το ΔΝΤ απειλεί την Ελλάδα

Πώς εξηγεί ο γνωστός Πολ Τόμσεν την εν πολλοίς άτεγκτη στάση που κρατά το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Μόλις τώρα, μετά από διακοπή 15 ημερών, ξεκίνησαν και πάλι τις εργασίες τους τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. Οπως σας είχαμε ενημερώσει από την περασμένη εβδομάδα, τα περισσότερα από αυτά είχαν αναχωρήσει πριν από το Πάσχα των Καθολικών και επέστρεψαν μόλις τα τελευταία 24ωρα, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι «καμμία ουσιαστική συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών δεν γίνεται, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ροή στοιχείων και πληροφοριών από την Αθήνα προς τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη».

Αυτή άλλωστε ήταν και η βασική παρατήρηση του πρώην επικεφαλής της ελληνικής τρόικας, Πολ Τόμσεν. Το ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ (το οποίο έχει αναλάβει στον τομέα δράσης του ολόκληρη την Ευρώπη), υποστήριξε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ότι δεν μπορούν να γίνουν σαφείς εκτιμήσεις αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, καθώς δεν υπάρχει η σχετική και απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις, πληροφόρηση. Ετσι, κατά τον ίδιο, εξηγείται και η εν πολλοίς άτεγκτη στάση που κρατά το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό, πάντως, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ανάλογη στάση κρατούσε το ΔΝΤ και επί κυβέρνησης Σαμαρά, όταν είχε πρόσβαση παντού. Αλλωστε, ακόμα και σήμερα, στην Συγγρού, υποστηρίζουν ότι «το ΔΝΤ με τη στάση του μας έριξε...».

ZENITH