Skip to main content

Γιατί το Μαξίμου άλλαξε στάση στο «καυτό» θέμα της ΔΕΗ

Διαβάστε στη Voria.gr αυτούσια την υπουργική διαρροή κατά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο επιτελείο του πρωθυπουργού.
«Δεν έχουν αντιληφθεί οι ίδιοι τι πρέπει να γίνει.  Οι νοοτροπίες αυτές είναι τελειωμένες. Ακολουθούμε ένα μείγμα διαβούλευσης και αποφασιστικότητας. Δεν κάνουμε επίδειξη αυταρχισμού. Θέλουμε γνώμες , θέλουμε το καλό της χώρας, είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας. Εφαρμόζουμε μια πολιτική και θα απολογηθούμε στην ιστορία και στις κάλπες. Τα περισσότερα που κάνουμε δεν είναι θέμα μνημονίου. Πρέπει να γίνουν. Εμάς εξέλεξε ο ελληνικό λαός. Εμείς αυτά τα λέγαμε από το 2007».

Αυτή είναι η αυτούσια διαρροή που έκανε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης εναντίον των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την επομένη προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να την «μαζέψει» και να στείλει μήνυμα συνεννόησης και όχι έχθρας προς τους εργαζομένους στην επιχείρηση.Η διαρροή, που αποδίδεται στον υπουργό επικρατείας Χ. Παμπούκη, έμελλε να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και οδήγησε τον Γ. Παπανδρέου στον επανακαθορισμό της στάσης της κυβέρνησης έναντι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ άνοιξε και συζητήσεις ενδεχόμενες αλλαγές στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Γιατί όμως το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να «αδειάσει» το...Μέγαρο Μαξίμου; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας, αλλά ήταν αποτέλεσμα της ανησυχίας που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στο επιτελείο του πρωθυπουργό για την στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ εν όψει των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Ο πρωθυπουργός θέλει να αποκαταστήσει το κλίμα αντιπαλότητας με τους  «εργατοπατέρες» των κορυφαίων πράσινων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα χρησιμοποιήσουν τις  αυτοδιοικητικές εκλογές για να στείλουν τη «λυπητερή» στην κυβέρνηση.

Με απλά λόγια, δεν θα βάλουν πλάτη υπέρ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και θα δώσουν γραμμή να μετατραπεί η εκλογική διαδικασία σε ψήφο αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής.

ZENITH