Skip to main content

Γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με φόντο την κρίση

Η οικονομική κρίση και οι ευθύνες της πολιτικής τάξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κατά τη Γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας που πραγματοπ
Η οικονομική κρίση και οι ευθύνες της πολιτικής τάξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κατά τη Γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στη Γιορτή άσκησε αυστηρή κριτική στην πολιτική τάξη αλλά και σε όσους εκφράζουν την διαμαρτυρία τους «με συντεχνιακό αυτισμό», για την «ελληνική παρακμή».

«Η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαρύνει κυρίως την πολιτική τάξη που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελιξεις και η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της, αλλά στον πυρήνα της δίκαιη», τόνισε.

Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για μια Ελλάδα «που έγινε Δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία» και κάλεσε το κράτος να εφαρμόσει πρώτο τους νόμους και να αποδείξει ότι «η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς, ότι οι προβλέψεις του Συντάγματος δεν είναι κενό γράμμα, ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια, ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους».

Τότε μόνο, «παρά την κρίση και την φτώχεια που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι «η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι με το ξέσπασμά της έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για την ελληνική δημοκρατία, αυτός που ξεκίνησε το 1974. Εκτίμησε δε ότι παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, «η διοίκηση δεν εκσυγχρονίστηκε, οι σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος παρέμειναν πελατειακές, το κράτος δικαίου δεν αναπτύχθηκε επαρκώς, στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν νοοτροπίες κοντόθωρες και καταστροφικές».

«Η Ελλάδα έγινε δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν μπορέσαμε, παρά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, να φτιάξουμε μια υγιή και ευρεία παραγωγική βάση για τη χώρα ούτε δομές διαφανούς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Γιορτή για την 36η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας πραγματοποιείται, όπως και πέρυσι, σε ιδιαίτερα λιτό ύφος, σύμφωνα με επιθυμία του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έχει κατ´επανάληψη επισημάνει ότι οι κοσμικού χαρακτήρα δεξιώσεις είναι ασύμβατες προς τον αντιδικτατορικό αγώνα, ο οποίος τιμάται την 24η Ιουλίου, ενώ προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου.

Στην φετινή γιορτή οι καλεσμένοι ανέρχονται σε 1300, εκ των οποίων περισσότεροι από 850 είναι αγωνιστές της Αντίστασης, ενώ έχουν προκληθεί μεταξύ άλλων η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της χώρας, η ηγεσία της Ιεραρχίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, μέλη του οικονομικού, πνευματικού και επιστημονικού κόσμου.

Στο πλαίσιο της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκαλεί κάθε χρόνο πολίτες οι οποίοι έχουν διακριθεί στον τομέα τους, στην φετινή γιορτή παρεβρίσκεται ο απόφοιτος Λυκείου με κινητικά προβλήματα Ραφαήλ Παπαδόπουλος, ο «πρώτος των πρώτων» στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει, επιθυμεί να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και να ακολουθήσει καριέρα πολιτικού, ενώ έχουν ακόμη προσκληθεί αριστούχοι φοιτητές και διακεκριμένοι νέοι επιστήμον

ZENITH