Skip to main content

Γιούνκερ: Ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit

Η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag.

«Η άποψη της Κομισιόν είναι η εξής: Ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit», είπε χαρακτηριστικά.

«Κανένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται σε ηγετικές πολιτικές θέσεις στην Ευρώπη δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, αυτό «θα οδηγούσε σε μια ανεπανόρθωτη απώλεια φήμης για ολόκληρη την Ε.Ε., σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ακόμη, δήλώνει ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας θα γίνει η όποια συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλει να υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων-πιστωτών.

Αυτό δηλώνει ο ίδιος σε προδημοσιευμένα αποσπάσματα συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag, στον απόηχο δημοσιεύματος στον γερμανικό Τύπο που ανέφερε πως είχε απορρίψει αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για κατ' ιδίαν συνάντηση την Παρασκευή, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Γιούνκερ τονίζει πως βρίσκεται σε τακτικότατη επικοινωνία με Αθήνα και δηλώνει βέβαιος πως θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, όμως διευκρινίζει πως δεν θέλει να επηρεαστούν οι αποφάσεις του Eurogroup από άλλες επαφές.

Υπενθυμίζεται πως πριν το Eurogroup της 16ης Ιανουαρίου ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια η Κομισιόν προσπάθησε να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας, προσπάθεια που κατέληξε στα περίφημα προσχέδια Μοσκοβισί.
 

ZENITH