Skip to main content

«Γκάζι» για τις τοποθετήσεις στις ηγεσίες των εφοριών

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με την κίνηση αυτή θα εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάγκη τόνωσης των εσόδων.
Επισπεύδονται για το αμέσως επόμενο διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής εφοριών σε ΔΟΥ, ΦΑΕ και ΣΔΟΕ, διαδικασία της οποίας η ολοκλήρωση αναμενόταν στις αρχές Οκτωβρίου.

Η παραπάνω απόφαση του υπουργείου πηγαίνει πίσω χρονικά την αναδιάρθρωση της δομής των εφοριών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το βάρος για το κυνήγι των εσόδων θα πέσει αναγκαστικά στα πρόσωπα, διότι έτσι εκτιμάται πως θα έρθουν ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή οι νέοι προϊστάμενοι θα τρέξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα της περαίωσης, εξυπηρετώντας έτσι την ανάγκη τόνωσης των εσόδων, τομέα στον οποίο έχει επιστήσει επανειλημμένα την προσοχή η τρόικα, λόγω της σημαντικής υστέρησης που παρατηρείται.

Όπως άλλωστε έχει τονίσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στόχος του υπουργείου είναι η επιβολή προστίμων 5 δισ. ευρώ για το σύνολο του τρέχοντος έτους, τα οποία μεταφράζονται σε έσοδα τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ, αφού ακόμα και σε περίπτωση έφεσης είναι υποχρεωτική η καταβολή του 25% του προστίμου.

Σημειώνεται, δε, ότι, αν και παρατηρείται μια σχετική βελτίωση στις τοποθετήσεις με κομματικά κριτήρια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν τον τρόπο για να αποφύγουν τις «κακοτοπιές», αξιοποιώντας τα παραθυράκια του συστήματος διορισμού.

Και ποιο είναι αυτό το σύστημα; Η προκήρυξη των 81 θέσεων προϊσταμένων στην κεντρική Μακεδονία, για παράδειγμα, συνεπάγεται διορισμό 81 εφοριακών με τα περισσότερα μόρια. Ωστόσο, το σύστημα δεν καθορίζει ποιος διορίζεται πού.  Δηλαδή, ο πρώτος σε μόρια δεν διορίζεται και στη σημαντικότερη θέση (π.χ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης), αλλά σε οποιαδήποτε από τις 81 θέσεις. Έτσι, υπάρχει το περιθώριο σε θέσεις βαρύνουσας σημασίας να διορίζονται εκείνοι  δεν θα δημιουργήσουν «προβλήματα». Αν λοιπόν η κανείς (δηλαδή η κυβέρνηση) θέλει να κλείσει κάθε παράθυρο κομματικών τοποθετήσεων, δεν έχει παρά να αλλάξει το παραπάνω καθεστώς, επιβάλλοντας να τοποθετείται ο εφοριακός με τα περισσότερα μόρια στη σημαντικότερη θέση...

ZENITH