Skip to main content

Γκερέκου: «Οι σημαντικές αγορές δεν θα μείνουν χωρίς ΕΟΤ»

Συγχωνεύσεις, κλείσιμο και περιορισμό των εξόδων των υφιστάμενων γραφείων του ΕΟΤ προανήγγειλε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου.
Η ζωτικής σημασίας αγορές για τον ελληνικό τουρισμό δεν θα μείνουν χωρίς την παρουσία του  ΕΟΤ, επεσήμανε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους. Η κα Γκερέκου τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί μελέτη εις βάθος, προκειμένου να αποφασιστεί ποια γραφεία θα κλείσουν από τα 29 πουέχει ο ΕΟΤ στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια αναμένεται να υπάρξουν συγχωνεύσεις σε αγορές που διαθέτουν 2 και 3 γραφεία.

Η ηγεσία του τουρισμού θα ακολουθήσει πολιτική εξορθολογισμού των δαπανών προκειμένου να περιορίσει τα υψηλά κόστη των υφιστάμενων γραφείων, που σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2009 δαπανήθηκαν για τα γραφεία του ΕΟΤ περίπου 15 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες διαφήμισης και προβολής.

Για το 2010 το κόστος των γραφείων του ΕΟΤ υπολογιζόταν να ανέλθει στα 17 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΤ προς κατασκευαστές περιπτέρων το 2008 και 2009, αυτές ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες για μισθούς των 23 διευθυντών-διαχειριστών στοιχίζουν στον ΕΟΤ 2,3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες για τα γραφεία (ενοίκια, ρεύμα, τηλέφωνα, μισθοί χωρίς αυτών των διευθυντών) ανέρχονται σε 10,37 εκατ. ευρώ.

Η κα Γκερέκου δήλωσε αποφασισμένη να μπει ένα τέλος σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση που παρέλαβε, χωρίς ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο τη διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ενδεικτικό των προθέσεων της ηγεσίας του τουρισμού είναι και η είσοδος της Ελλάδας, μέσω γραφείου ΕΟΤ σε νέες αγορές που διαγνώσκεται ιδιαίτερη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αγορές που θα εξεταστεί άμεσα η ύπαρξη γραφείου ΕΟΤ είναι η Ινδία και η Πολωνία.

ZENITH