Skip to main content

Γκουαντάναμο:Προς αναβολή το «λουκέτο»

Καθυστέρηση θα σημειωθεί, όπως διαφαίνεται, στο κλείσιμο της φυλακής όπου κρατούνται οι ύποπτοι για τρομοκρατία.
Αναβολή παίρνει κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία κλεισίματος του Γκουαντάναμο, παρά τις δεσμεύσεις του Μπάρακ Ομπάμα για οριστικό λουκέτο στη φυλακή, όπου κρατούνται οι ύποπτοι για τρομοκρατία, στις 22 Ιανουαρίου 2010.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι «θα είναι δύσκολο να τηρηθεί η προθεσμία της 22ας Ιανουαρίου», ενώ η αναβολή είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου, με την αναγνώριση από την πλευρά του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ότι το κλείσιμο της φυλακής είναι πιο περίπλοκο του αναμενόμενου, λόγω πολιτικών και διπλωματικών ζητημάτων που επιβραδύνουν τη διαδικασία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παράλληλα με τη δέσμευση για το κλείσιμο της φυλακής, είχε ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποδοχή κρατουμένων που δεν είχαν τη δυνατότητα επιστροφής στη χώρα τους και πολλά ευρωπαϊκά κράτη έκαναν δεκτό το αίτημα.

Μέχρι στιγμής έχουν μετακινηθεί 540 κρατούμενοι από το Γκουαντάναμο, αλλά στη φυλακή κρατούνται ακόμα 223 ύποπτοι για τρομοκρατία, οι οποίοι είτε θα μεταφερθούν σε φυλακές άλλων χωρών, είτε θα θα δικαστούν από πολιτικά δικαστήρια και στρατοδικεία στις ΗΠΑ.

ZENITH