Skip to main content

Γκρίζες ζώνες στο νέο Ασφαλιστικό

Αναπάντητα ερωτήματα αφήνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις, για τα όρια ηλικίας των μητέρων ανηλίκων, καθώς και για την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων από το 2013.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Αναπάντητα αφήνει πολλά ερωτήματα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο, με συνέπεια να επιτείνεται η σύγχυση και προβληματισμός στους ασφαλισμένους. Ερωτηματικά δημιουργούνται σχετικά με τα επιδόματα στις επικουρικές συντάξεις, τα ποσοστά ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων που θα ασφαλιστούν στο ΙΚΑ από το 2013, καθώς και την κλιμάκωση των ορίων ηλικίας των μητέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών.

Τι θα ισχύσει με την καταβολή επιδομάτων στις επικουρικές συντάξεις

Στον αέρα έχει μείνει η καταβολή επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στις επικουρικές συντάξεις, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας δεν εξηγεί εάν θα καταβάλλονται κανονικά ή μειωμένα.

Το νέο νομοσχέδιο ορίζει πως τα επιδόματα θα δίνονται μόνο στις κύριες συντάξεις και δεν θα ξεπερνούν το ποσό των 800 ευρώ (400 ευρώ για Χριστούγεννα και Πάσχα και 400 ευρώ για την άδεια). Δικαιούχοι θα είναι μόνο όσοι συνταξιούχοι είναι άνω των 60 ετών και η σύνταξή τους δεν ξεπερνάει τα 2.500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν μικρότερη ηλικία δεν θα λαμβάνουν επιδόματα.

Αυτό που φαίνεται να ισχύσει ωστόσο είναι η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων σε όλα τα επικουρικά ταμεία, καθώς ο κλάδος σύνταξης του ΙΚΑ- που έχει επικουρικό ταμείο το ΕΤΕΑΜ- δεν αναμένεται να παρέχει επιδόματα και εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν θα ισχύσει και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία.

Τι ποσοστά ασφάλισης θα ισχύσουν για δημοσίους υπαλλήλους που θα ασφαλιστούν στο ΙΚΑ;

Όπως προβλέπεται από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσοι εργαζόμενοι προσληφθούν στο δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ από την 1/1/2013 θα ασφαλίζονται στο Ταμείο του ΙΚΑ. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Εργασίας είναι εάν η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων θα ασφαλιστεί στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ ή σε αυτόν του δημοσίου.

Να σημειωθεί πως τα ποσοστά των ασφάλισης στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ είναι 6,667% στις καθαρές αποδοχές του εργαζομένου, ενώ στον αντίστοιχο κλάδο του δημοσίου το ποσοστό ανέρχεται περίπου στο 2,5%. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι δημόσιοι υπαλληλοι από το 2013 και έπειτα ασφαλιστούν στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές από τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Η παραπάνω γκρίζα ζώνη αναμένεται να διευκρινιστεί μόλις το νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ όπως όλα δείχνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εισαχθούν στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ, καθώς από 1/1/2018 τα ασφαλιστικά Ταμεία συγχωνεύονται σε τρεις φορείς.

Τι γίνεται με τις μητέρες ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών

Μεγάλος είναι ο αριθμός των μητέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που εκφράζουν έντονη ανησυχία και ερωτήματα σχετικά με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

Όπως ορίζει το νέο νομοσχέδιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 τα όρια ηλικίας των μητέρων αυξάνονται σταδιακά κάθε χρόνο από τα 50 στα 55 έτη ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι το 2011 το όριο ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα είναι τα 51 έτη, το 2012 τα 52 έτη κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι, με το νέο νομοσχέδιο, οι ασφαλισμένες μητέρες χωρίζονται σε παλιές και όσες ασφαλιστούν μετά την ψήφιση του νόμου. Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, οι παλιές ασφαλισμένες χρειάζονται 5.500 ημερομίσθια, ενώ οι νέες 6.000, κάτι που απαιτεί 2 χρόνια επιπλέον εργασίας.

Όσον αφορά στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών.

ZENITH