Skip to main content

Γκρούεφσκι: «Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των Πρεσπών»

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ στη συνάντηση των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.
Καμία πρόοδος δεν υπήρξε όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ στη συνάντηση των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Όπως ισχυρίστηκε, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, του μετέφερε τις θέσεις που διαβίβασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Μάθιου Νίμιτς, δηλαδή ότι «η Ελλάδα ζητά αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, αλλαγή της ονομασίας του έθνους και του λαού».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξαρχής τόνισε ότι ούτε έχει εντολή, ούτε μπορεί, αλλά ούτε και θέλει να συζητήσει επ΄ αυτών των ζητημάτων, «σχεδόν το 70% της διάρκειας της συνάντησης το χρησιμοποίησε εξηγώντας γιατί είναι σημαντική για την Ελλάδα η αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, της ονομασίας του έθνους και του λαού».

Τόνισε, ωστόσο, ότι συνάντηση αυτή αποτέλεσε θετική στιγμή, καθώς οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ συμφώνησαν ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γκρούεφσκι, ο διάλογος θα συνεχιστεί, ενώ η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή και για τις δύο πλευρές και επιπρόσθετα, όσον αφορά στην πΓΔΜ, η όποια πρόταση-λύση θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σε ερώτηση σχετικά με το τι αναμένει να συμβεί στις 7 Δεκεμβρίου (στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αναφορικά με το αίτημα της χώρας του για καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, επανέλαβε ότι αυτό που η χώρα του έπρεπε να κάνει, το έχει κάνει. «Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από την απόφαση που θα λάβουν οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με το συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της ΕΕ, ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι «προκειμένου να αποφευχθεί το κλασικό βέτο», η ΕΕ πιθανότατα θα επιλέξει να χαιρετίσει τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, ενώ δεν θα καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ζητώντας πρώτα να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH