Skip to main content

Goldman: Γελοία τα περί διάλυσης του ευρώ

Γελοία χαρακτήρισε τα σενάρια περί διάσπασης του ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O’Neill, εκτιμώντας ότι η πτώση του κοινού νομίσματος έχει σχεδόν τελειώ
«Γελοία» χαρακτήρισε τα σενάρια περί διάσπασης του ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο΄ Νιλ. Μάλιστα, ο γνωστός αναλυτής εκτίμησε ότι η πτώση του κοινού νομίσματος έχει σχεδόν τελειώσει.
 
«Η απλή παρανόηση είναι ότι ο κόσμος προσπαθεί να εξισώσει την ξεκάθαρα  οικονομική λογική και την κοινωνική πολιτική πραγματικότητα», είπε ο  Ο΄ Νιλ μιλώντας στο Bloomberg. «Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι αφοσιωμένοι με πάθος σε αυτήν, είτε οι υπόλοιποι πιστεύουμε ότι είναι μια τρέλα είτε όχι».

«Πρόκειται για ιστορία 60 ετών, επομένως η ιδέα ότι το ευρώ απλά θα διαλυθεί με την πρώτη δοκιμασία της αξιοπιστίας του, νομίζω ότι είναι κάτι πολύ απίθανο», εξήγησε ο  Ο΄ Νιλ.

Βέβαια, ο οικονομολόγος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της διάλυσης του ευρώ σε πολύ πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Θα μπορούσε σε 20 χρόνια να μην υπάρχει, όμως η ιδέα ότι δεν θα υπάρχει τον επόμενο χρόνο, επειδή η αγορά ανησυχεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, είναι γελοία», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω πορεία του ευρώ, ο  Ο΄ Νίλ αποκάλυψε ότι από τα 600 άτομα που ρώτησε σχετικά πρόσφατα, μόνο τα 3 προέβλεψαν ενίσχυση του νομίσματος. «Έπειτα από την εμπειρία που συγκέντρωσα στις αγορές συναλλάγματος εδώ και 29 χρόνια, αυτό σημαίνει πως είναι σχεδόν εγγυημένο ότι το ευρώ δεν θα πέφτει για πολύ ακόμα», είπε. Εκείνος αναμένει την υποχώρηση του νομίσματος έως τα επίπεδα των 1,20 δολαρίων.

ZENITH