Skip to main content

Goodmorning… AMERICA

Ο Ομπάμα στη Μύκονο! Θα αράξει στις ακριβές ξαπλώστρες, θα πληρώσει τις τσουχτερές ομπρέλες, θα θαυμάσει τα σκουπίδια στις παραλίες, θα απολαύσει τους ακριβούς καφέδες και θα βροντοφωνάξει ότι τα νησι
Της Μελίνας Καραπαναγιωτιδου


Ο Ομπάμα στη Μύκονο! Θα αράξει στις ακριβές ξαπλώστρες, θα πληρώσει τις τσουχτερές ομπρέλες, θα θαυμάσει τα σκουπίδια στις παραλίες, θα απολαύσει τους ακριβούς καφέδες και θα βροντοφωνάξει ότι τα νησιά μας είναι…νησιά μας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά τις επαφές που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι θα μας έρθει το καλοκαίρι για διακοπές - όπως κάποτε έκανε ο μπαμπάς Μπους-, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα σε Γερμανούς και Ευρωπαίους «να μαζευτούν και να μη ξεσαλώνουν» με τις «πρωτοποριακές» τους ιδέες να ξεπουληθεί το Αιγαίο, για να τη βγάλουμε καθαρή και να ξεχρεώσουμε.

Έτσι τα μεσάνυκτα – ώρα Αμερικής -  όλη η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, ήταν μέσα στην καλή χαρά, διότι η επίσκεψη στην Ουάσινγκτον πήγε κάτι περισσότερο από εξαιρετικά. Πήγε άριστα. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημά μας, να καταργήσει τη βίζα, να στείλει λίγους ακόμη - κι όποιους θέλουν - στο αεροδρόμιο του Αφγανιστάν, να μη δεσμευτεί για Σκόπια και Ελληνοτουρκικά, να γίνει αγγελιοφόρος της Ευρώπης και να πείσει τους Έλληνες ομογενείς ότι η πατρίδα κινδυνεύει και να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να τη σώσουν. 

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τα σχεδόν απίστευτα, εκτός Ελλάδος, η κυβέρνηση του Παπανδρέου, εντός, έχει να αντιμετωπίσει χειρότερους «εχθρούς» από τα ξένα χέρια που είναι μαχαίρια. Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον άθλιο δημόσιο τομέα, την πιστή εφαρμογή του σχεδίου σταθερότητας του Όλι Ρεν και τα αλληλομαχαιρώματα των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή ο Παπανδρέου επιστρέφει με γεμάτες τις βαλίτσες - από ελπίδες και διπλωματικές δάφνες-, ο πήχης ανεβαίνει και τα βλέμματα των ισχυρών του κόσμου πέφτουν για τα καλά επάνω του. Το στοίχημα που έχει να κερδίσει τώρα είναι ό,τι έκτισε μέσα σε λίγες ημέρες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, να μην καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτα στον ίδιο χρόνο, και πάλι με δική μας ευθύνη …

ZENITH