Skip to main content

Γρεβενά Ενέργεια: Πρόσω ολοταχώς για την επένδυση βιομάζας

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε για την εταιρία Γρεβενά Ενέργεια.
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη κατασκευής στα Γρεβενά της πρωτοποριακής μονάδας για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε για την εταιρία «Γρεβενά Ενέργεια». Και αυτό γιατί η Γρεβενά Ενέργεια έλαβε όλες τις απαραίτητες άδειες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και έτσι σχεδιάζει η υλοποίηση της σημαντικής αυτής επένδυσης να ξεκινήσει πριν το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr η «Γρεβενά Ενέργεια» έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σύντομα μάλιστα πρόκειται να υποβάλει το φάκελο για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, ολοκληρώνοντας το γραφειοκρατικό στάδιο των αδειοδοτήσεων, που είναι στη χώρα μας σχετικά χρονοβόρο.

Η συγκεκριμένη επένδυση θεωρείται σημαντική για την περιοχή των Γρεβενών, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και ίσως να προσελκύσει νέες "δορυφορικές" επενδύσεις στην περιοχή, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα παρέχει η νέα επένδυση, τη φθηνή θέρμανση.

Στην εταιρία «Γρεβενά Ενέργεια» μετέχουν εταιρίες ιταλικών συμφερόντων εξειδικευμένες στον ενεργειακό τομέα, αλλά και Έλληνες επενδυτές, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε έναν πρωτοποριακό κλάδο, όπως είναι οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας και γενικότερα στην αποκαλούμενη «πράσινη ανάπτυξη». Σύμφωνα με το business plan της εταιρίας, η νέα ενεργειακή μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2012 και θα παράγει θερμική ενέργεια από βιομάζα ισχύος 50 MW και ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 14,1ΜW. Η χρησιμότητά της για την περιοχή θα είναι σημαντική, καθώς η θερμική ενέργεια που θα παράγει το χειμώνα θα διοχετεύεται μέσω δικού της δικτύου στα δημοτικά κτίρια και στις κατοικίες για τη θέρμανσή τους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται στη ΔΕΗ.

Η α’ ύλη για την παραγωγή της θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι πριονίδι, άχυρο, υπολείμματα καλλιεργειών, ενεργειακά φυτά, όλα αυτά που απαρτίζουν την αποκαλούμενη βιομάζα. Η υποδομή που θα παρέχει η συγκεκριμένη επένδυση  είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη καλλιεργειών σε θερμοκήπια, για ιχθυοκαλλιέργειες γλυκού νερού.

Το όφελος πάντως θα είναι σημαντικό για τους κατοίκους της περιοχής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, γιατί θα εξασφαλίσουν φθηνότερη θέρμανση κατά 27% συγκριτικά με το συμβατικό καύσιμο το πετρέλαιο, που η τιμή ακολουθεί σταθερή ανοδική πορεία. Επίσης τα δημοτικά, αλλά και τα δημόσια κτίρια μπορούν να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά χρησιμοποιώντας την εναλλακτική και οικολογική θέρμανση από βιομάζα. Πρόκειται για μια σημαντική και μεγάλη επένδυση, η οποία θα συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας των Γρεβενών.

ZENITH