Skip to main content

Guardian: Ο Τσίπρας κινδυνεύει να γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος του Πούτιν

Τον κίνδυνο να εξελιχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον «χρήσιμο ηλίθιο» του Βλαντιμιρ Πούτιν καθώς κοιτάζει προς τη Ρωσία, τονίζει άρθρο του Guardian, με αφορμή το ταξίδι του Έλληνα πρωθυ

Τον κίνδυνο να εξελιχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον «χρήσιμο ηλίθιο» του Βλαντιμιρ Πούτιν καθώς κοιτάζει προς τη Ρωσία, τονίζει άρθρο του Guardian, με αφορμή το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Τη συγκεκριμένη φράση «χρήσιμος ηλίθιος» που αποδίδεται στον Λένιν,  τη χρησιμοποιεί η δημοσιογράφου Natalie Nougayrede του Guardian στην κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας, «ο Τσίπρας έχει πολλούς λόγους που αποφάσισε αυτό το ταξίδι. Η Ελλάδα είναι βαθιά απομονωμένη από την Ευρώπη. Η οικονομική της κατάσταση είναι δραματική, ψάχνει χρήματα για να αποπληρώσει δάνεια, τα μετρητά της τελειώνουν και δεν έχει καταφέρει να συνάψει συμφωνία με τους δανειστές της. Και μπορεί, επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν επιδιώξει να λάβει χρήματα από τη Μόσχα, ωστόσο δεν θα πει «όχι» αν της προσφερθούν».  «Είναι δεδομένο πως οι εικόνες που θα μεταδώσουν οι τηλεοράσεις θα βοηθήσουν τον Τσίπρα στο εσωτερικό, καθώς θα μεταφέρουν το θερμό καλωσόρισμά του από τους Ρώσους».

Σύμφωνα με την παρούσα ανάλυση, ο Πούτιν έχει να κερδίσει περισσότερα από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να δείξει προς την ΕΕ ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της που μπορούν να την διαιρέσουν. Το ίδιο ισχύει για το κόμμα της Λεπέν, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν η τη σέρβικη κυβέρνηση που είναι άμεσα διαθέσιμοι να χειροκροτήσουν τον Πούτιν.

Ο καθοριστικότερος παράγοντας που «δένει» τον Τσίπρα με τον Πούτιν είναι το αντιγερμανικό συναίσθημα και ιδιαίτερα απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ. Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Έλληνες αξιωματούχοι χαίρονται να ρίχνουν το φταίξιμο για τις εσωτερικές δυσκολίες τους σε εξωτερικούς παράγοντες.

Το να «αγκαλιάσεις» βέβαια τον Πούτιν δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις πως είσαι περήφανο μέλος της ΕΕ, ούτε φυσικά δείχνει πως ο Τσίπρας στηρίζει τις ίδιες του τις εκκλήσεις για αλληλεγγύη και κατανόηση στο ελληνικό πρόβλημα, συνεχίζει η αρθρογράφος της Guardian.

«Το ταξίδι του Τσίπρα στην Μόσχα είναι λοιπόν περισσότερο σημάδι αδυναμίας και απελπισίας, παρά πραγματισμού. Κι αν ο Τσίπρας πρόσφατα δήλωσε πως η χώρα του και η Ρωσία μπορούν να έχουν ένα θαυμάσιο κοινό μέλλον, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν θέλει να εγκαταλείψει την ευρωατλαντική συμμαχία και να αναρωτηθεί αν θέλει να μπει στη σφαίρα χωρών που επηρεάζει η Ρωσία, όπως π.χ. Την Λευκορωσία.

 

ZENITH