Skip to main content

Γυρνάει την πλάτη στο ΔΝΤ η Ουγγαρία

Τα βήματα της Τουρκίας ετοιμάζεται να ακολουθήσει η Ουγγαρία κλείνοντας την πόρτα στο ΔΝΤ, καθώς σκέφτεται να απορρίψει τη δανειοδότηση από το Ταμείο.
Το ανάστημα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζεται να ορθώσει η Ουγγαρία απορρίπτοντας τη βοήθεια του. Πολλοί πιστεύουν ότι η Ουγγαρία επιθυμεί να ακολουθήσει τα βήματα της Τουρκίας και της Μαλαισίας, οι οποίες η μία πρόσφατα ή άλλη κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης της δεκαετίας του ΄90 απέρριψαν την προοπτική μίας νέας δανειοδότησης από το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μιχάλι Βάργκα, αν και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με το ΔΝΤ, δεν προτίθεται να υποκύψει στις πιέσεις για αυστηρή λιτότητα. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας υποδείξει τι οικονομική πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσουμε» υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Βάργκα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση, και όχι από τους πιστωτές, να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ουγγρική οικονομία, διαφέρει αρκετά από αυτή της Τουρκίας και της Μαλαισίας και θυμίζει περισσότερο εκείνη της Λετονίας ή της Ελλάδας, των οποίων το υψηλό χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα και η εξάρτηση από τον εξωτερικό δανεισμό υπερίσχυσαν της αντίθεσής τους στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Το χρέος της Βουδαπέστης κυμαίνεται κοντά στο 80% του ΑΕΠ και είναι αρκετό μικρότερο από το ελληνικό και οριακά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι, ωστόσο, κατά πολύ υψηλότερο από το τουρκικό χρέος, το οποίο κυμαίνεται στο 45% του ΑΕΠ.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Reuters ακόμη και αν επιμείνει στην άρνησή της για μία συμφωνία με το ΔΝΤ, η Ουγγαρία θα αναγκαστεί να θέσει εφαρμογή το δικό της πρόγραμμα λιτότητας.  Η χώρα, η οποία το 2008 αποδέχθηκε τη συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., για να αποφύγει τη χρεοκοπία, έχει παράλληλα αυξημένες ανάγκες για δανεισμό. Εξαρτάται επομένως άμεσα από τις διαθέσεις των διεθνών αγορών, οι οποίες και μπορεί σύντομα να αλλάξουν προς το χειρότερο, εάν τα δημοσιονομικά μεγέθη επιδεινωθούν.

ZENITH