Skip to main content

Γυρνούν την πλάτη στα κυβερνητικά κόμματα οι πολίτες

Άκρως αρνητική είναι η εικόνα των πολιτών για τη διακυβέρνηση, καθώς σε δημοσκόπηση το 78% θεωρεί την κυβέρνηση διεφθαρμένη και το 53% δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Άκρως αρνητική είναι η εικόνα που έχει σχηματιστεί μεταξύ των πολιτών για τη διακυβέρνηση, καθώς σε δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής το 78% των ερωτηθέντων αποδέχεται την άποψη ότι «στην κυβέρνηση αρκετοί ή και όλοι είναι διεφθαρμένοι» και το 53% δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπισή της.

Ακόμα, στο ερώτημα για το φαινόμενο ανά επαγγελματική ομάδα, οι πολιτικοί καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με ποσοστό 94%, ενώ το 92% θεωρεί ότι η διαφθορά στη χώρα είναι μεγάλη. Το 89% εκτιμά πως οι κυβερνήσεις εξαρτώνται από τα μεγάλα συμφέροντα.

Επίσης, το 61% δηλώνει ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, με το 85% να πιστεύει ότι με τις εξεταστικές επιτροπές δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση των σκανδάλων, η υπόθεση του Χρηματιστηρίου αναδεικνύεται ως το πιο σοβαρό σκάνδαλο (31%) και ακολουθεί η υπόθεση της Siemens (18%). Οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 28% την κυβέρνηση Καραμανλή με τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαφθορά και σε ποσοστό 22% την κυβέρνηση Σημίτη.

Στο ερώτημα ποιος είναι καλύτερος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει ποσοστό 41%, ο κανένας 40% και ο Αντώνης Σαμαράς 10%.

Εξάλλου, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον Τύπο της Κυριακής, το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται νέα πρόσωπα, ενώ μόλις το 10% θεωρεί ότι είναι αναγκαία νέα κόμματα.

Η έρευνα αποτυπώνει επίσης την απαισιοδοξία των πολιτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους (65%) θεωρούν ότι η ρότα που ακολουθεί η χώρα είναι λανθασμένη, ενώ προβλέπουν (74%) ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους θα είναι χειρότερη τους επόμενους έξι μήνες.

Τέλος, οι ερωτηθέντες πολίτες βαθμολογούν με «κάτω από τη βάση» την εικόνα της σημερινής κυβέρνησης σε τέσσερις κρίσιμους τομείς: την οικονομία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική.

ZENITH