Skip to main content

H αλληλεγγύη στην Ελλάδα έχει όρια, λέει ο Σλοβένος πρωθυπουργός

Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά στο θέμα της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, γιατί θα ήταν κακό σημάδι προς τους πολίτες της χώρας μου, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Μήνυμα ότι η αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα έχει και όρια γιατί και άλλες χώρες παλεύουν για τα δικά τους προγράμματα λιτότητας έστειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ.

Όπως είπε, αν και αναγνωρίζει, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση» συμπληρώνει ότι όλα τα μέλη της ΕΕ πρέπει να υπακούουν στις οδηγίες της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν τη διατήρηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

«Οι Σλοβένοι υπόκεινται επίσης μέτρα λιτότητας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε το έλλειμμά μας. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά στο θέμα της αλληλεγγύης γιατί θα ήταν κακό σημάδι προς τους πολίτες της χώρας μου» δήλωσε ο Τσιράρ.

Παρόλα αυτά δηλώνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία «όσον αφορά τις προθεσμίες και σαφώς και ορισμένες πιθανές προσαρμογές. Αλλά το βασικό πλάνο και οι βασικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να τηρούνται από όλες τις χώρες. Αυτή είναι η θέση μας, και περιμένουμε από την Ελλάδα να δείξει ότι είναι πρόθυμη και ικανή να προχωρήσει σε σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τους κανόνες της ΕΕ» καταλήγει ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

ZENITH